Minule jsem slíbila recepty na sladké pohoštění, které jsem pekla pro děti na adventní muzicírování.
Poprvé jsem vyzkoušela SAKRAJDŮV PERNÍK.
Název zní velmi lidově. Nelze se divit, protože recept je starý minimálně 100 let. Pochází z podkrkonoší a pekl se nejen na Vánoce.
Jde o perníkový závin, plněný povidly a ořechy, který po upečení nakrájíte na plátky a máte sladkost k čaji, kávě nebo svačinku pro děti.
***
V první řadě je to výtečná harmonie chuťových vjemů, ale i záchrana pro všechny, kdo neumí zdobit perníkové hvězdy, srdce, stromečky a jiné skvostné vánoční variace.
Podělím se o jednoduchý a rychlý recept.
*** SAKRAJDA ***
Těsto:
300g hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 vejce
1/2 balíčku kypřícího prášku do perníku ( já použila půl balíčku kypřícího prášku )
3 lžíce mléka
1 lžíce rumu
80 g změklého másla
2 zarovnané lžičky perníkového koření
citronová kůra pro chuť
2 lžíce kakaa
Pokud se Vám těsto i přes veškeré snahy nedaří spojit, přidejte trochu mléka.
Náplň:
švestková povidla
nahrubo sekané ořechy
Na potření:
rozšlehané vejce
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience. Vyklopte jej na vál a důkladně propracujte těsto.. Rozdělte na 2 nebo 3 části.
- Z těsta vyválejte plát ve tvaru obdélníku silný asi 3 mm. Plát potřete povidly, posypte pokrájenými ořechy a stočte do malé štíhlé rolády.
- Přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat ořechy.
- Pečte na 180 - 200 ⁰C dozlatova.
- Při pečení se nelekejte, že roládky výrazně "spadnou" a zbudou z nich oválné "placky". Je to v pořádku.
- Po vychladnutí nakrájejte na slabé plátky.
*** PLNĚNÉ PERNÍČKY ***
Těsto:
500 g hladné mouky
200g tekutého medu
80 g práškového cukru
90 g změklého másla
2 vejce
1 kávová lžička jedlé sody
4 lžíce perníkového koření
kdo chce tmavší těsto přidá trochu kakaa
Náplň:
150g mletých ořechů
80 g práškového cukru
2 vejce
2 lžíce strouhané pomerančové kůry
Poleva:
bílek, prosátý moučkový cukr a pár kapek octa
Na vále vypracujeme těsto, které necháme klidně den odpočívat ve folii v lednici. Poté ho lehce prohněteme a vyválíme na 3 mm.
Na jednotlivá formičkou vykrojená kolečka dáme pomocí dvou lžiček maličko náplně. Přiklopíme druhým kolečkem a lehce přitiskneme okraje.
Pečeme na pečícím papíře asi 15 minut na 180°C.
Ihned po vyndání z trouby potřeme bílkem. Já tentokrát potírala rozšlehaným vajíčkem a kakaem, aby houslový klíč z bílkové polevy více vynikl na tmavém podkladě.
Tak to musí být dobrota,určitě vyzkouším,zapisuju,děkuju ;-) Poklidný adventní čas. H
OdpovědětVymazatHani, děkuju za návštěvu a užívej si čekání na Ježíška :-)
VymazatPerníkové dobroty já můžu, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezký advent !!!
Jitka
Jitu, děkuji za milá písmenka a také Ti přeji poklidné předvánoční dny. :-)
VymazatJé...perníčky a plněné,to musí být véliká dobrota,Leni díky za sdílení:-)
OdpovědětVymazatHezkou poslední adventní neděli,Jitka
Jittu, doporučuji péct jen nezbytně nutnou dobu, aby byly perníčky po upečení měkké. Ještě jsem si dodatečně vzpomněla, že jsem do náplně přidala nasekané rozinky.
VymazatTen závin mě opravdu nalákal, jdu ho hned vyzkoušet. :-) večer se sejdeme s kamarádkami a tak je něčím novým rozhodně překvapím. :-) Díky Iveta
OdpovědětVymazatTak píšu ještě jednou. Sakrajdu jsem opravdu upekla a je výborná. Nakrájela jsem ji na malé kousky a mám hned vánoční cukroví. Jen mi dalo problém odhadnout, jak dlouho péct. Do růžova se u tmavého těsta dost špatně odhaduje. Takže příště musím dobu pečení o trochu zkrátit, ale rozhodně další příště bude. :-) Ještě jednou díky Leni.
VymazatIvetko, taky jí budu opět péct a přidám k Vánočnímu cukroví. Původně jsem dělala z uvedeného množství 2 roládky a teď zkusím 3, aby byly nakrájené kousky drobnější. S dobou pečení máš pravdu. Také jsem si nebyla jistá a zkoušela jsem špejlí propečení. V původním receptu dokonce psali, že se má klidně péct do mírného " připálení " Prý je pak sakrajda chutnější, ale nechtěla jsem riskovat. Možná by vznikla " drobivá, nahořklá vysušeninka". Obecně se říká, že perníkové těsto se nedoporučuje zbytečně dlouho péct, jinak je tvrdé. No, záleží na chutích a zkušenostech s pečením.
VymazatJé, závin peču jako vánoční cukroví a zrovna jsem taky dávala u mně recept! :-)) je to dobrotka:-)
OdpovědětVymazatU nás se sakrajda také pekla, potírala se citronovou polevou.
OdpovědětVymazat