................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

úterý 22. července 2014

PROUŽKATÉ VÝROBKY


Zelenou barvu mám oblíbenou i když se mi doma moc neobjevuje. Snad jen jako doplňková kontrastní barva k červené. 
Určitě znáte barevný kruh složený z odstínů, které přecházejí jeden do druhého. Barevné spektrum je skvělým pomocníkem, když si nevíte rady s výběrem.

Mnoho lidí se domnívá, že barevné spektrum slouží především k tomu, abyste našli odstíny vzájemně blízké, a tedy ladící. To je však omyl – většina z nás navíc nepotřebuje barevné schéma, aby poznala tři odstíny zelené. Nejlépe škálu využijete pro určování hlavních barev, hledání vhodných kontrastů a případně volbu barvy neutrální.





zástěrka s monogramem na přání


podsedák pro milou paní


 režné sáčky na bylinky jsou ihned k dodání


Mějte se hezky a brzy opět napísanou.
Ahojky

pátek 11. července 2014

JE LIBO BYLINKOVÝ OLEJ NEBO OCET ?



.. voňavý, chutný a k tomu zdravý? Pár minut práce, trocha trpělivosti.. a jak chutná, když jsme si ho vyrobili sami!
***
Bylinkové octy a oleje se výborně hodí k přípravě omáček, salátů, majonéz, marinád, dresingů. Olej je výborný na zakápnutí těstovin, na brambory...
Olej se skořicí a citronovou kůrou se skvěle hodí i na nastrouhanou mrkev či ovocné saláty.

Jaké bylinky a koření lze použít? 
Mezi nejčastěji používané bylinky patří bazalka, saturejka, oregano, tymián, kopr, česnek, pažitka, pálivé papričky, šalvěj, estragon, máta, rozmarýn a další. Můžete použít i suché koření, například pepř, nové koření, badyán, skořice, zázvor a bobkový list. Nálevy se však dají dělat i z květů a okvětních lístků. Ty se mohou přidat v malém množství na ozdobu do kořeněných olejů.


Použila jsem směs bylinek: 
meduňka, mateřídouška, bazalka a pár květů levandule.
Přidala jsem také na plátky nakrájený česnek, pět kuliček pepře, pět hřebíčků a půl lžičky soli.

Základem pro výrobu ochucených olejů jsou za studena lisované oleje. Nejvhodnější je olivový, ale můžeme použít i slunečnicový, sezamový, mandlový... Já osobně olivový moc nemusím pro jeho aromatičnost a dávám přednost slunečnicovému, lněnému nebo v tomto případě oleji z jadérek vinné révy. Tyto oleje, ale musíte spotřebovat dříve než olivový, protože by mohly v kombinaci s bylinkou zhořknout.

Bylinkové oleje skladujeme v chladu a temnu, ale nikdy je nedáváme do ledničky.
olej z jadérek vinné révy

Příprava je jednoduchá.

Čerstvé bylinky důkladně omyjeme vodou, dobře osušíme, protože jak je známo, voda a olej se nesnáší. byliny pokrájíme na menší části, aby se z nich lépe uvolňovaly aromatické látky. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme olejem a láhev uzavřeme. Takto necháme louhovat po dobu dvou týdnů na světlém místě. Během této doby láhev několikrát protřepeme. Nakonec olej přecedíme přes jemné plátno, nalijeme do sklenic ( nejlépe z tmavého skla ) a uzavřeme.
Pokud je olej po 14 dnech slabý, celý proces louhování se opakuje s novou dávkou čerstvých bylinek.
Trvanlivost.

Bylinkový olej má na rozdíl od octu mnohem menší trvanlivost, měl by se spotřebovat do čtyř měsíců.
 ***
Nebo můžete zkusit naložit bylinky do oleje a poté použít do koupele. Bylinky vybírejte podle účinku. Zkrátka si najděte ty svoje :-) Na své neduhy a ke své povaze. Jsou to možná právě ty, které se nám líbí, ani nevíme proč.
Osobně mám vyzkoušenou meduňku na zjemnění pokožky. O bylinkách do koupele by se dalo psát dlouze, tak třeba někdy příště.


Výroba ochuceného octu 
je podobná jako u oleje

Omyté a osušené bylinky, koření zalijeme jablečným či vinným octem. Nejvhodnější je jablečný ocet, a to nejen pro své chuťové vlastnosti, ale i pro příznivý vliv na naše zdraví
 To všechno uzavřeme a necháme 2-3 týdny na teplém místě louhovat. Každý den protřepeme. Potom ocet přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahve.





Květinový kosmetický ocet:
 jablečný ocet, levandule, okvětní plátky růže a pár snítek máty.
 

Květinový ocet
Používáme ho především do ovocných a zeleninových salátů nebo také na přípravu domácí kosmetiky. 
Na přípravu květinového octu se hodí tyto bylinky – květy levandule, rozmarýnu, tymiánu, řeřichy, bezu, korunní plátky růží, květy máty a meduňky.
  
Foceno krátce po naložení bylinek. Za pár hodin je ocet hezky růžový

***

Zkuste to, výsledek je cítit!
Další bylinkování zase někdy příště :-) 


 heřmánek, který postupně otrhávám

 rozrazil

 pupalka


cherry rajčata, která zatím jen kvetou

dozrávající len




lilie z naší zahrady

hortenzie


S přáním příjemného voňavého čarování
Lenka


čtvrtek 10. července 2014

PROSTÍRKA S FIALKAMA


 Hezký den všem,

dnes prolétávám v rychlosti a přináším Vám prostírku s výšivkou, kterou si zákaznice sama vyšila. Výšivku jsem všila mezi fialkové kostičky a bílé plátno. Prostírka je ještě podšitá, takže není vidět rub vyšívání.



Omlouvám se za takový spěch, ale poslední dny čaruji s bylinkami. Ani nestíhám vše fotit.
Berunky, mějte se krásně a užívejte letních dnů.

Ahoj.
Lenka


úterý 8. července 2014

KOSTIČKY DO KUCHYNĚ

Typický vzor kanafasu je vhodný do kuchyní a na chalupy.
Znakem pravého kanafasu je především to, že má v osnově nit ze dvou vláken a útek z jednoduché příze. Tkanina je tak pevná v tahu i oděru. 
Pro kanafas je typické i to, že se tká z předem barvené příze, takže konečný vzor lze použít z rubové i lícové strany.
Je ze 100% bavlny, tedy přírodního materiálu, což zvyšuje jeho oblíbenost.
Kvalitní kanafas vydrží mnoho let používání i časté praní, barvy neblednou.
Pro svoji kvalitu patří kanafas k dražším látkám.


 věcičky pro milé dušičky na přání



... a jeden polštářek, ale ten už není z kanafasu

Čerstvé levandulkové snopy najdete v mé nabídce.


S kytičkou, kterou mám na stole, se s Vámi loučím.

 ahojky, Lenka




úterý 1. července 2014

VAŘILA MYŠIČKA KAŠIČKU



Přeji všem hezký den,
po včerejší bouřce a prudkém dešti půjdu obhlídnou záhony s jahodami. Ještě plodí. Většinu jahůdek jsme snědli a také zbylo na marmeládu... i na krupicovou KAŠI s jahodami, palačinky, koktejly, domácí zmrzlinu...


 Jdu se vám pochlubit se zástěrkami a myškami na přání pro malé holčičky. Snad udělají radost.



a tyto zástěrky už jsou u Ilonky

Holky, mějte se krásně, užívejte si léta a brzy písnu další příspěvek.
Ahojky, vaše včelka. :-)


pátek 27. června 2014

NĚŽNÉ KVĚTY


Hezký den, mé milé.
 Poslední dny mě pekelně potrápila alergie a kapesník u nosu byl můj věrný přítel.
Kortikosteroidy i počasí pod mrakem mě vrací do formy a postupně plním vaše přání.


zpevněný látkový košíček na drobnosti


výrobky najdete zde


háčkované záclonky poputují za hranice





Ještě pár fotek ze zahrady a příště Vám ukáži další šitá přání.



neděle 15. června 2014

KVAŠENÁ ZELENINA - PICKLES

Pickles - kvašená zelenina má tisíciletou tradici.
Podporuje trávení, udržuje zdravou střevní mikroflóru, posiluje imunitu, působí preventivně proti řadě onemocnění, přináší i chuťové zpestření.
Ideální je jako příloha k jídlům nebo do salátů. Neměla by se tepelně upravovat - tepelnou úpravou se znehodnocuje.

Kvašení ( fermentace ) je přirozený způsob konzervace, kdy činností baktérií vzniká z cukrů kyselina mléčná a další látky, které brání zkáze. Dalším ochranným faktorem je anaerobní prostředí, kterého je během kvašení dosaženo a které chrání složky zeleniny citlivé na oxidaci.

K dodržení fermentačních pochodů je nutné zabezpečit optimální vnitřní a vnější podmínky, zejména koncentraci soli, vhodnou teplotu, zamezení přístupu vzduchu.


RECEPT :

  • 1 kg zeleniny vhodné na kvašení (např. mrkev, zelí, cibule, kedlubny, různé ředkve, celer, petržel atp.)
  • cca 15 - 20 g mořské soli (méně soli, kratší kvašení, více soli, delší kvašení)
  • dle chuti koření - kmín, křen, zázvor, česnek
  • dle chuti mořskou řasu - např. kombu
 Na 1 kg zeleniny potřebujete nádobu o objemu asi 1 l.


Zeleninu nahrubo nastrouháme a nakrájíme.
Smícháme ve velké míse se solí a kmínem, potom důkladně promačkáme rukama, aby pustila šťáva.
V dlaních z části vyždímanou zeleninu důkladně namačkáme do velké sklenice. Tím vytlačíme co nejvíce vzduchu. 
Poté zalijeme zbylou šťávou z mísy. 
Zatížíme vhodným závažím ( v mém případě sklenicí s vodou )
DŮLEŽITÉ - všechna zelenina musí být ponořená!!! Jinak by se začala kazit.
Hrdlo nádoby by mělo být zaopatřeno tak, aby tam nešlo moc vzduchu ( použila jsem sáček ).
Sklenici postavíme do vhodné misky, která mám bude zachytávat přetékající šťávu při kvašení.
Kvašení probíhá při stabilní pokojové teplotě ( nedávat na sluníčko nebo na topení ). Trvá cca 2-3 dny.
Druhý den je slyšet bublinky. Jakmile přestanou bublinky unikat - což je tak za 3 dny, pouštíme se do jídla. Zelenina chutná kysele asi jako kysané zelí a je křupavá. 
Kvašenou zeleninu skladujeme v lednici. Přendejte zeleninu do zavařovacích skleniček. Měla by být ponořená v kysané šťávě, jinak se brzy zkazí (začne hnít). V ledničce vydrží několik měsíců. To nemám vyzkoušené, protože jsem jí během dvou dnů snědla. 


Tyto fotky jsou už pár dní staré a kvasila jsem bílé zelí, bílou dlouhou ředkev, mrkev, sůl, maličko kmínu.
Dnes jsem si koupila červené zelí a kulaté bílé ředkve. Asi přidám stonky od petržele kudrnky, jablko a česnek, který prý pak chutná jako křen. No, uvidím ;-)





Kvašená zelenina jako příloha k bulguru a mrkvová šťáva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...