................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

pondělí 19. ledna 2015

DOMÁCÍ KONDENZOVANÉ MLÉKO, LIKÉR A HÁČKOVANÁ ZÁCLONA


 Po delší době Vás všechny zdravím a přináším pár střípků z posledních dnů.
Jednak jsem ze zvědavosti vyzkoušela domácí výrobu " Salka " a také jsem si konečně uháčkovala svou záclonku.

Pro milovníky medovníku a likéru nabízím jednoduchý recept.

 ***

** DOMÁCÍ KONDENZOVANÉ MLÉKO - ZKARAMELIZOVANÉ **

Suroviny:

600 ml mléka
200 g cukru krupice  
40 g másla 
Z této dávky byste měli uvařit o trochu menší množství, než je v běžné Salko konzervě.

Postup:

Použijte hrnec s největším dnem ( mléko se rychleji odpařuje a tím zkrátíte čas vaření ).
Do hrnce dáme máslo a cukr.  Necháme lehce zkaramelizovat. Dle mé zkušenosti není nutné nechat všechen cukr rozpustit na karamel. I tak bude výsledné salko dostatečně tmavé.  

Potom opatrně přilijeme mléko. Promícháme a prudce přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a vaříme do zhoustnutí.  
A hlavně – MÍCHÁME, MÍCHÁME! 
 Chce to trpělivost a míchat opravdu nepřetržitě. Vaříme přibližně 25 minut. Neděste se, že mléko dlouho nehoustne, ke konci doby vaření získá tu správnou konzistenci. 

Důležité je, aby mléko neustále vřelo, jinak budete míchat donekonečna. Počítejte s tím, že hotové ‚salko‘ po zchladnutí ještě zhoustne! Nevařte proto přehnaně dlouho, mléko by se vám jen zbytečně moc zredukovalo.

 ***
Pokud chcete světlé salko, tak přeskočíme karamelizaci a rovnou dáme vařit mléko, cukr a máslo. Jinak postup je stejný. Vaříme ... mícháme ... vaříme ... mícháme :-), až je z toho zahuštěné mléko. 

***
Vyčetla jsem, že takto lze udělat i domácí pikao. Zkrátka se do základního receptu přidá o 100 g více cukru, 2 lžíce kakaa a půl tabulky čokolády. Nemám vyzkoušené, ale myslím, že by to mohlo fungovat.


Domácí zahuštěné mléko použijte třeba do medovníku, do krémů, na výrobu zmrzliny i na ozdobení zmrzky, do nepečeného cukroví, nebo jako já do kávy a na výrobu likéru.


** DOMÁCÍ LIKÉR Z KONDENZOVANÉHO MLÉKA **

Nejlepší je, že si můžete sladkost a sílu nápoje přizpůsobit a mít tak dokonalý tlamolep.
Uvařit ho je navíc naprostá hračka.
Suroviny:

1 zkaramelizované salko
1 sáček pudinku  ( třeba mandlový, karamelový nebo vanilkový )
500 ml mléka
whisky nebo rum - množství nechám na vás

Postup:

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme zchladnou. Během chladnutí občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup. 
Potom dáme do mixéru salko, pudink a alkohol dle chuti a vše prošleháme.
Nalijeme do lahví a uchováváme v chladničce.  


Záclonu do předsíně jsem již dlouhou dobu plánovala a konečně došlo na její uháčkování.



základy filetového háčkování


Moje milé, mějte se moc hezky a těším se na Vás zase příště :-)

Vaše Lenka.




neděle 7. prosince 2014

VÁNOCE NA VESELÉM KOPCI

 Veselý Kopec je malá vesnice, část obce Vysočina v okrese Chrudim.
V současnosti je toto místo známé zejména jako skanzen lidové architektury a řemesel, reprezentované původními dřevěnými domy, většinou pocházejícími z 18. a 19. století. Místo je tradičně spojeno také se slavnostmi masopustů, dožínek, jarmarků a Vánoc.
Letošní výstava ve všech objektech přibližuje vánoční lidové zvyky, dárky, ozdoby, pečivo.



I přes mlhavé počasí a drobný déšť jsme se vydali na Veselý kopec. Přináším Vám pár fotek, které místo zimního počasí připomínají sychravý podzim.






Oslava Štědrého večera z počátku 20. století. Vánoční stromeček se již rozšířil i do vesnických domácností Českomoravské vrchoviny.





 Hospodyňka upekla na stromeček malé preclíky z kynutého těsta a zavěsila je vedle ozdob z papíru. Některé papírové ozdoby si lidé udělali sami, další si koupili na jarmarku.





 Ve velkých nádobách se vařila povidla. Každá nádoba má vlastní topeniště.





















 Snad jsem Vám svými fotkami potěšila očka a přiblížila Veselý kopec, který určitě stojí za navštívení.




Přeji Vám poklidnou adventní neděli a těším se na Vás zase příště. 
Lenka


sobota 22. listopadu 2014

RELIÉFNÍ PERNÍK



Tradiční zdobené medové perníčky, které zdobí vánoční stůl a v mnoha domácnostech i samotné stromky, zná snad každý. Málokdo ale ví, že nejstarší forma českého perníku pochází z 16. století.


 Jedná se o takzvaný staročeský reliéfní perník, který vždy sloužil spíše k dekoraci. Je tvrdý a na zdi vydrží viset i dvacet let. Podle původní receptury ho v Česku vyrábí jen pár perníkářů. 

  
Výroba perníku je fyzicky náročná práce, kterou původně vykonávali muži. 
Dostatečně zpracované těsto tlačím do forem a z jedné dávky vyrobím za den asi dva plechy. Není to tedy nic snadného ani levného na výrobu.

 ********

Jestli máte zájem o Vánoční perníčky, kontaktujte mě e-mailem : lenkavcelka@centrum.cz
Ještě pár čerstvě upečených perníků je k dispozici.

********
    

Moje milé, přeji Vám pohodičkový víkend.

Lenka

 

neděle 16. listopadu 2014

UŽ SE BLÍŽÍ :-)



Přesně za 1 měsíc a 7 dní budou Vánoce. Víc než samotné svátky a dárky mě baví předvánoční přípravy v atmosféře těšení a očekávání. Ale letos je tomu jinak a ta správná nálada nějak chybí.
Asi za to může počasí, které mi připomíná podzim. 
Přesto jsem spíchla pár svátečních dekorací.


Vánoční sáček na uložení vlastnoručně usušených křížal ... voňavého vánočního čaje, oříškové směsi, drobného dárku nebo na perníčky... zkrátka co vás napadne.
Naplněný sáček může být milým dárkem pod stromeček.



Vánoční ozdoba, která navodí sváteční atmosféru u vás doma.
Poslouží k ozdobení stromečku nebo větvičky ve džbánu, svícnu,  ... atd. Nebo ji můžete volně položit do misky na vonnou vánoční směs z koření, bylin a oříšků. Je i milým drobným dárečkem.

  
Andělka provoněná levandulí.


Rybičky z mojí dílny.


Všem milým dušičkám posílám pozdravení :-)
a přeji hezkou neděli.
Ahooooj 
Lenka 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...