Každý jí zná ... každý ví jak vypadá. Její žluté bambulky se s pomocí slunce rychle klubou a chtějí na světlo.
"Neměli bychom děkovat Bohu za tu milost, že máme tak zázračně působící léčivou rostlinu?" ...píše Maria Treben, známá rakouská bylinkářka českého původu.
RECEPT NA PAMPELIŠKOVÝ SIRUP podle Marie Treben
4 vrchovaté hrstě pampelišek zalít 1 l vody, přidat citron nakrájený na plátky a nechat stát přes noc. Druhý den vymačkat květy a zcedit přes plátno. Do šťávy přidat 1 kg přírodního cukru. Zahřát do varu.
Po uvaření slijeme do předem vypařených a nahřátých sklenic, které zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo a jsme připraveni na dobu zimy a chladna.
Sirup používáme po zředění vodou jako "limonádu", na slazení čaje nebo sirupem přeliji ovocný salát či ovesnou kaši.
Přeji hezký den a moc děkuji za předešlé komentáře.
Lenka
❤❤❤❤
Ahoj Leni, pampelišky jsou krásné viď. Já mám za sebou 2 várky pampeliškového medu a je výborný. Dělala jsem ho poprvé. A brzy si asi opět uvařím ten tvůj pomerančový džem - došel mi a já mám na něj obrovskou chuť. Krásný večer ... Věra
OdpovědětVymazatVěru, je výborný, viď. Trochu mám pochybnosti o léčivých účincích, když přejde varem, ale i tak bych třeba čaj sladila cukrem. Takto sladím "bylinkovým cukrem". U mě vede malinový džem, tak se těším až maliny dozrají.
VymazatPampelišky pomalu odkvétají, tak med zkusím příští rok.
OdpovědětVymazatMarti a nebo letos vyzkoušej jiný sirup. Loni jsem dělala z bezinkových květů a mátový. Letos vyzkouším meduňkový. Vypěstovala jsem si sazeničky citronové meduňky a jsem zvědavá jak holky droboučký vyrostou.
VymazatSuper recept Leni...možná ho zkusím, vypadá totiž moc krásně. Já dělám všelijaké možné sirupy, ale tento jsem ještě nezkoušela. Díky za recept, pa Martina
OdpovědětVymazatMarti, mě osobně pampeliškový chutná i voní víc než sirup z bezinkových květů.
VymazatLeni,dnes jsme si s ním osladili ovesnou kaši mňam :-)pěkný den.Věra.
OdpovědětVymazatVěru, nejsem žádná bylinkářka, ale občas je to příjemná změna viď ?
VymazatLenko, ty dokazde tak krasne nalakat na samo udelani si doma. Dekuji.
OdpovědětVymazatMichaelko, :-D samovýroba o to víc potěší, však to znáš :-)
VymazatAhoj Leni.
OdpovědětVymazatO pampeliskovem sirupu jsem kdysi slysela
a pristi rok ho urcite vyzkousim.
Neni to tak dlouho, co jsem si poridila knihu Zdravi z bozi lekarny.
Bylinkarka ze mne asi nikdy nebude, ale svedske byliny jsem nalozila.
Mej se hezky.
Hanka
Hani,pamatuji jak knížka byla snad v každém knihkupectví a zažívala velký boom. Hezky se v ní čte. Taky nejsem žádná bylinkářka, spíš mě baví, když si mohu udělat některé věci sama a k tomu patří i zpracování bylinek. Ahoj a děkuju za návštěvu :-)
VymazatTen mají holky rády.
OdpovědětVymazatDělám bezinkový, pampeliškový také vyzkouším :)
OdpovědětVymazatLení,
OdpovědětVymazatty jsou opravdu pilná jako ta včelička ! :-)
Leni, sirup určite vyskúšam, snáď sa mi podarí ešte nejaké púpavy nazbierať. Dík za recept. Andrea
OdpovědětVymazatLeni, sirup neznám, dělám jen med. Ale určitě vyzkouším, moc díky. A recept /nevím jestli chceš štrůdl nebo taštičky/ ti pošlu. Pa Majka
OdpovědětVymazatLeni, my děláme med, víceméně stejně jako ty sirup...zrovna máme hotové dvě dávky a je to naprosto dokonalá mňamka:-)
OdpovědětVymazatAhoj Leni, knížku od Marie Treben Zdraví z boží lékárny mám dokonce někde doma založenou v knihovně, budu se po ní muset podívat.Letos už pampeliškový sirup nestihnu, ale budu si ho pamatovat na příští rok :)
OdpovědětVymazatMilá Lenko, máte moc milé příspěvky, díky za ně!
OdpovědětVymazatDíky za recept. Doteď jsem znala jen pampeliškový med, ale sirup mě zlákal, asi ho vyzkouším. Každý rok dělám sirup z květů černého bezu a ten je taky na zimu moc dobrý.
OdpovědětVymazat