................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

neděle 17. dubna 2011

PATINA NA DŘEVĚ a MALOVANÝ TEXTIL


Ahoj a hezký den přeji,
 před několika měsíci jsem malovala tuto novou bedýnku. Je malovaná akrylem, lazurovaná a jemně patinovaná. Patinuji hadříkem, kdy vtírám speciální pastu a nebo tupuji - postupně kolmo poťukávám hadříkem s patinou na povrch předmětu. Řídím se citem, aby barvy splynuly v souvislý povrch a přitom aby jednotlivé barvy nezanikly. 
Na netu jsem našla  patiny.
Chtěla bych vyzkoušet vyrobit si patinu doma na bázi organického rozpouštědla a pigmentu. Patinu, která usychá pomalu. Pokud se mi zadaří, vložím návod.


 Kouzlení s časem 
 Čas plyne nezávisle na nás. Jako lidé jsme se tímto faktem nikdy zcela nesmířili, a proto se mnohdy snažíme následky jeho plynutí alespoň částečně korigovat, a to oběma směry. Ženy si přejí vypadat o několik let mladší, a tak podnikají nejrůznější omlazovací procedury. Naproti tomu u věcí, jako jsou například nábytek, bývá žádoucí, aby vypadal mnohem starší, než ve skutečnosti je. Patinování je jednou z technik, s jejíž pomocí můžeme této falešné časové proměny dosáhnout.



Moje lněné chňapky už znáte. Nakoupila jsem nové látky a tak jsem vyzkoušela přírodní kombinaci barev. 
Snažím se obklopit krásnými a hřejivými materiály, které v interiéru navozují čistý dojem přírody, neboť jsme její součástí. V tomto prostředí se cítím  přirozeně, uvolněně a bezpečně.





15 komentářů:

  1. Ahoj Leni,
    Tvoje patinování - jak popisuješ -
    to zní tak hezky..
    A máš to moc hezké.
    Moc se mi líbí Tvé chňapkování-
    ta se šípkem :o)) a na té druhé je asi Rmen?
    Moc hezký příspěvek Leni,
    hezky jsem si početla...
    Krásný večer
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, tvoje chňapky jsou neskutečně krásné, a malování na dřevo, jak by smet... Jsi hrozně šikovná, máš úžasné nápady a obklopuješ se krásnými věcmi....Krásné nedělní pohlazení...Peťa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Leni, našla jsm trošku času projet celý tvůj blg a je nádherný. Tvoje příspěvky mají duši, stejně jako věcičky, které vyrábíš. Chňapky ze lnu a kanafasu jsou úžasné, jen obdivuji, že seženeš len - mě se vždycky jen diví na co bych to chtěla... Máš vkus a tvoje bydlení i blog jsou originální a to se cení.
    Krásný večer Lucka
    P.s.: doufám, že tykání nevadí???

    OdpovědětVymazat
  4. Jarko,
    jj je to něco jako heřmánek :-)). Taky se měj. Až budu mít chvilku zajdu k tobě na kukandu.

    OdpovědětVymazat
  5. Peťo,
    někdy je tvoření relax a někdy i povinnost. Díky za pochvalku. Musím využít, že jsem doma. Při pracovním procesu se to nejspíš stíhat nedá. Pááá L.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko,
    taky se kolikrát zapomenu u nějakého blogu a projdu ho celý. No, né že bych ho četla, ale sjedu všechny obrázky. :-)))
    Mě se zase v obchodě divili, že sháním bílé damaškové povlečení. Už mám damašek asi tak 8 let a je fajn.
    Len kupuju u nás, ale taky kolikrát je vyprodaný. Prodavač bere pár metrů a hned je fuč. Pokud chceš, můžu ti ho poslat.
    Ahojky Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Leni, musim rict ze Vas obdivuji. Ta malba na dreve je nadherna. Tuhle jsem zkousela udelat napis a bylo to strasne tezke. A ty chnapky! Jsou ty motivy rucne malovane? Jste kouzelnice!
    Krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky Leni,

    ahhh, krásné fotečky, jako vždy, takové domácí, jako od babičky z chaloupky. Jsi moc šikovná, patinu vůbec neumím, ale tak ráda bych jí vyzkoušela.

    Pohodový den. Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Kačko,
    mě kolikrát pomůže si opřít ruku jenom o malíček a na detaily je dobrý modelářský štěteček a nebo nějaký štětec na ředidla...má pevnější štětiny. Je pravda, že nápis je strašně zdlouhavá práce. Malování na chňapky mi taky trvá dlouho i když ve výsledku to málokdo ocení.

    OdpovědětVymazat
  10. Evi,
    patinování je několik způsobů. Najdu ti odkazy s návodem a písnu je sem do komentáře.

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Lenko, ať napíšu co napíšu, všechno bylo (a lépe) řečeno... Obdivuji tvoji tvořivost, tvá dílka mají svůj rukopis, jednoznačně prozradí svoji autorku. Je to jasná značka kvality a umu. Klobouk dolů!! Vždycky, když si prohlížím tvůj blog, přistihnu se, že se usmívám... je tu tak krásně!! A fotky v předchozím příspěvku (okno, jarní věnec ...), to je pohoda nejpohodovější :-))). Přeji ti krásné dny, HanaL.

    OdpovědětVymazat
  12. Leničko,máš veliký cit,pro materiály, krásné tvoření,patinování je fajn,ráda bych se od Tebe něco přiučila,moc mě to zajímá !Krásně prožité Velikonoční svátky přeje Daja-Duha

    OdpovědětVymazat
  13. LENIčKA MOJA JA U TEBA NEBOLA TAK DLHO A NAšLA SOM TU NESKUOčNE POKLADY, A TIETO CHňAPKY SU BOMBASTICKéé, VLASTNE AKO KAžDE DIELO KT. SPRAVííš, PAPA

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...