................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

úterý 1. listopadu 2011

VYTLAČOVANÉ PERNÍKY

Genialita se nerodí jen z dostatku a bohatství.
Východočeská kuchyně byla prostá na suroviny. Přesto si ruce hospodyněk musely poradit s přípravou brambor, zelí, jablek, mrkve, jahel, medu...


Se včelařstvím souvisí vznik perníkářství. 
Proč píši o východočeské kuchyni ?
Už určitě víte.
Jedno z východočeských měst je kolébkou jedinečného cukrářského výrobku. Výrobní tradice sahá v Pardubicích až do 15. století.
Přesné receptury byly tajné, ale říkalo se, že nejlepší perníkáři používali na 20 druhů koření. 




Perníčky voní magickou vůní, ve které je krom nezbytného koření i pár gramů víry, naděje, vděčnosti, lásky a půvabu starých vánočních tradic.



Pár perníčků jsem přichystala i pro vás. 
Budou v krámku na Fleru.
Přeji pohodový večer. 
Lenka


33 komentářů:

  1. Leni zdravím z Východních Čech, perníčky jsou nádherné. Krásný večer přeji ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Leni ... naprosto dokonalé ...

    Krásný večer Denisa

    p.s. co nožka už nebolí ...

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné perníčky.

    OdpovědětVymazat
  4. Dokonalé perníčky.....
    Krásný večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Leni, je neuveritelne, co ceske ruce hospodinky dokazi vycarovat. Me pripadaji jako drevene.
    Krasny vecer Misa

    OdpovědětVymazat
  6. Leni to je krása, perníčky voní až ke mně sem. Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Také je vyrábím dlouhá léta a sbírám formy od jednoho řezbáře z Křivoklátu už 20let.Dokonce ani potravinový moly se do nich nedávají :o) Tvoje srdíčko je kouzelné...S obdivem Mokopa

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné medovníčky, môžem sa spýtať, či niekde dostať kúpiť také formy? Ďakujem pekne.
    Srdečne zdraví,
    Aďka

    OdpovědětVymazat
  9. Aďko, moc pěkné formy má p.Slavík http://www.slavik-rezbarstvi.cz/. Na trhu jsou i jiní řezbáři, ale tento je dle mého nejlepší. Posílám pozdravení. Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Evíku a Věruško, těší mě, že se líbí. Pečení je taková sázka zda se povedou.

    OdpovědětVymazat
  11. Deni, děkuju za optání. Pořád to s nožkou není to pravé ořechové. A co ty ? Četla jsem, že už myješ i okna. Super !! Hezky jsi se zahojila :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Amél, děkuji

    Maruško, i tobě děkuju, žes přišla na koukanou
    Marti, Tvé pochvalky si vážím.

    Míšo, vidíš, to mě ani nenapadlo, že vypadají jako ze dřeva :-) Ale je to tak

    Majko,však bude brzo advent a doma ti to určitě taky zavoní. Jsem ti dlužná mail. Brzo se ozvu :-)

    Mokopko, před 20 lety jsem vůbec netušila, jak jsou formy krásné. Máš doma skutečný poklad. Mě visí v kuchyni perník s madonkou už 13 let a je stále stejný. Ani nebledne, ani nezměkl.
    Děkuju za milou návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Leni, děkuji moc za sebe i celé Pardubice -nikdo by nevymyslel tak kouzelnou, voňavou a vkusnou reklamu! K tobě zajít, to je radost!
    Měj se krásně, Helena

    OdpovědětVymazat
  14. Leni, to je nádhera. Děkuji za tip na řezbáře, to je kousek od nás pro nějakou formičku si určitě dojedu.

    OdpovědětVymazat
  15. Včera jsem pekla podle tebe motýlky se skořicí, vypadají exklusivně, ale fakt je příště asi zkusím s tím tvarohem. Jinak opravdu s máslem je to boží. Majka

    OdpovědětVymazat
  16. ááách Leni, úplně cítím tu vůni koření

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Leni,to je nádhera...!!!Žaneta

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Leni, perníčky jsou prostě nej! Vedoucí našeho folklorního kroužku(80 let) vymyčkávala k 35.výročí srdíčka, až ji bolely palce! Náročná krása, ale stojí za to! Měj se moc krásně! Věra N.

    OdpovědětVymazat
  19. Leni zdravím Tě ty perníčky jsou úžasné,obdivuji Tě já by s tím tu trpělivost neměla. Ať vyrobíš ještě hodně takových krásných perníčků symbou vánoc! Luďka

    OdpovědětVymazat
  20. Perníčky nemají konkurenci.Nikde!!!

    OdpovědětVymazat
  21. Leni, jsou kreasne! Preji hezky vikend a zdravim....

    OdpovědětVymazat
  22. Božínku!!! Fakt nádhera...
    kiwi

    OdpovědětVymazat
  23. Obdivujem tu krasu a kedze mam od pana Slavika dve formicky skusila som urobit cesto z medu, korenia a muky. Akurat ze ho mam ako kamen, taku hrudu tvrdu v chladnicke uz tyzden drzim. Neporadite prosim, kde sa sa stala chyba ? Asi sa uz neda nic robit, tak vytlacovat budem len z klasickeho pernikoveho cesta, i ked to narastie a nie je to ono. No remeslo asi chce prax a roky :-) Tu kamennu hrudku asi rovno vyhodim...

    Maruna

    OdpovědětVymazat
  24. Maru,
    pokud jste zadělala těsto dle receptury od p. Slavíka, tak mám s ním stejné zkušenosti. Po odležení se dá tesat jedině tak sekerou. Já ho hodila rovnou do koše.
    Těsto na perníčky je skutečně alchymie. Záleží na kvalitě medu a mouce. Mám recept po svých předcích, který je "rodinné stříbro". Poměr surovin je uvedený ve starých měrných jednotkách a i mě se mnohdy nepovede. Prosím, nezlobte se, ale recept je předávám jenom v rodině.

    OdpovědětVymazat
  25. Jasne, nevadi, verim tomu, ze je to alchymia a tradicia :-) Dakujem za odpoved a ja sa budem tesit pohladom na vasu krasu.

    Maruna

    OdpovědětVymazat
  26. Coś pięknego!Jestem zachwycona!Gdzie można kupić takie formy do pierników?
    Przepiękne prace!
    Pozdrawiam z Polski :)
    Colorina

    OdpovědětVymazat
  27. Ty pernicky jsou nadherne,to musi byt atmosferka! Jako kdysi..

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...