................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

středa 7. března 2012

FALEŠNÝ MARCIPÁN - potahovací hmota

Dorty pro naše holky potahuji falešným marcipánem. Jelikož peču jenom pár dortíků do roka, nevlastním žádné speciální cukrářské pomůcky a používám práškové potravinářské barvy. Barvu si předem rozmíchávám v trošce vody. Základní barvy lze samozřejmě různě smíchat pro dosažení více odstínů. Na hnědý marcipán používám kakao.

FALEŠNÝ MARCIPÁN

350 g práškového cukru
250 g sušeného plnotučného mléka
90 ml vody
2 lžíce oleje
mandlové aroma

Vše zpracujeme. Je-li hmota moc tuhá, namáčíme si ruce do vody a hněteme. Je-li hmota řídká, zahustíme mlékem a cukrem. Vyvalujeme mezi pečícím papírem. Lze i na pocukrovaném vále, ale moučkový cukr marcipán zmatní.
Marcipán dělám "od oka". Nejprve si odvážím sypké suroviny. Ty si odebírám dle potřeby a odhadem přidávám obarvenou vodu potravin. barvivem a olej. Toto mi vyhovuje víc, než dodatečné barvení bílé hmoty. 
Pokud se do hmoty přidá mandlové aroma, je pak chuť podobná pravému marcipánu. 
Celý povrch dortu je před potahováním nutno slabě pomazat máslovým krémem, hustým džemem nebo nugetou a dobře vychladit. Pod tuto hmotu se nedají dávat šlehačkové, tvarohové a jogurtové krémy. Pokud chcete naplnit dort takovým lehkým krémem s velkým množstvím vody, musíte na okraji dortu udělat mantinely z máslového krému a pouze dovnitř dát lehký krém.




29 komentářů:

  1. Leni, že bych to jednou zkusila, zatím jsem obdivovala jen výtvory ostatních a jak válet?? A dlouho zpracovávat??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, vyvaluju mezi pečícím papírem. Lze i na pocukrovaném vále, ale moučkový cukr marcipán zmatní. Zpracování je téměř hned. To poznáš :-) až bude hmota jako plastelína je hotovo.

      Vymazat
    2. Leni, děkuji za radu, určitě zkusím. :)

      Vymazat
    3. Také se může podsypat solamylem :o)

      Vymazat
  2. Jé Leni, máš ty dortíky moooooc krásné. Krásný den ti přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jsou to prvotiny, dělala jsem i jiné, ale ty nemám nafocené. Měla bys vidět dorty mé sestry, která si tím přivydělává. Škoda, že nemá blog, to bys koukala :-)
      Ahojky

      Vymazat
  3. Krásný den, Leni! Marcipánovou hmotu jsem vždy kupovala hotovou, ale tuto určitě vyzkouším... jsi šikulka a hračička!
    Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, vyzkoušej :-) No, po pravdě mě dorty nebaví, ale co bych neudělala pro svá díťata, že ? :-DD

      Vymazat
  4. Lenko, mas bajecne vypracovane. A dekuji za recept. V patek mame oslavu a tak to zkusim. Jenom nevim, zda tu najdu susene mleko. Hezky den Misa z kopcu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, snad se ti zadaří. Já už marcipám dělám od oka. Nejprve si odvážím sypké suroviny. Ty si odebírám dle potřeby a odhadem přidávám obarvenou vodu potravin. barvivem a olej. Toto mi vyhovuje víc, než dodatečné barvení bílé hmoty.
      Hmotu dělávám i z odtučněného sušeného mléka.
      Ahoj :-)

      Vymazat
    2. Lenko, dneska jsem vsechno potrebne sehnala i to plnotucne susene mleko. Jeste teda nevim, jakou potvurku budu vyrabet.
      Takhle "od oka" delam testo na palacinky......ani huste ani ridke :o)
      Hezky vikend.

      Vymazat
    3. Lenko, dneska jsem vsechno sehnala a tak se do tvoreni potvurek muzu taky pustit. dekuji a hezky vikend.

      Vymazat
  5. Leni, z hodně podobné hmoty dělám na vánoce bílé kouličky, uvnitř s brusinkou...moc dobré :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Lenka tiež som robila párkrát takýto falošný marcipán a je zatial najlepší chuťovo ako tie, ktoré sa dajú kúpiť už hotové. Nellie

    OdpovědětVymazat
  7. Leni, nádherné dortíky!!!! Díky za typ .... dítko bude mít za pár dní svátek, tak bych to mohla vyzkoušet. Krásný den. J

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, dortíky máš nádherné! Já tu hmotu asi budu zkoušet teď za 14dnů, budeme slavit páté narozeniny pucíka, tak se to bude hodit:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Leničko moc děkuji za recept a podrobný návod.Já dělala potahovaný dort nedávno pro syna a dal mi docela zabrat.Barevný nebyl jen dort,ale i já a celá kuchyň :-).Ale nakonec se povedl a chutnal.

    OdpovědětVymazat
  10. Brzy se uzdrav a pozdravuj manžela :-) Máme podobné chutě, taky perník zbožňuju. Pa J.

    OdpovědětVymazat
  11. Recept jsem vyzkoušela, po 2hodinách práce jsem skončila. Neustále mi směs tekla, spotřebovala jsem navíc 25dkg cukru a 15dkg suš.mléka. Výsledek děs a hrůza. Chuť je ale vynikající. Vytvořila jsem něco jako kočičku-zprvu velkou cca 15cm, ale ta se během okamžiku slila v placku.Druhá kočička má sotva pár cm, a i tak tělo klesá a hlavá placatí. Hned jsem ji dala do lednice, tak snad z ní něco zbyde. Nechápu jak jste mohla vytvořit tak nádhernou ovečku z různých tvarů.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den. Nejsem czech ale bydlim v Praze. Chtela bych zeptat kde muzu koupit práškové potravinářské barvy?
    Dekuju moc.

    -Reena

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý večer Reena,
    kupuji obyčejné práškové barvy a jsou běžně dostupné v hypermarketu i v každém malém krámku. Používám např. barvy Kovandovi a vypadají takto http://www.fialapraha.cz/eshop/ostatni_suroviny/barvy_potravinarske/barvy_potravinarske_praskove
    Mějte se hezky. Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Lenko díky :-)
    Zličín je trochu daleko (bydlim v Praze 8) ale to nevadí protože můj manžel řekl: bude jet tam koupit potravinářská barva nebo potravinářskovou barvu??? (promiňte, můj český je špatný)
    Doufám, že můžu dělat falešný marcipán brzy :-) Jste velmi šikovná.
    Mějte se hezky taky.
    Reena (z Filipin)

    OdpovědětVymazat
  15. Reen,dávala jsem Vám odkaz, jenom abyste viděla jak barvy vypadají. Jinak se dají koupit v jakémkoliv obchodě. Já je kupuji u nás na vesnici. Mějte se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Moc vám chci poďekovat za tak úžasný recept na marcipán. Vyjde o dost levněji než kupovaný.

    OdpovědětVymazat
  17. Mohu se optat o kolik vyjde tento marcipán levněji než pravý marcipán, i když připočítáme plyn, čas, atd? Vyplatí se to? Jinak ty fotečky vypadají báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Davide, cenově jsem to nepočítala. Nejspíš levněji. Nezohledňuji vlastnoruční čas na přípravu. Přeji hezký den :-) a děkuji za komentář

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...