Letos jsem upekla klasické cukroví ve zdravé podobě a pár druhů ještě čeká na upečení.
Hlavní důvod byl ten, že není třeba mlsat ve větším množství cukr, bílou mouku, různé náhražky a chemické polotovary.
Ježíšek mi kila navíc nenosí, takže svých 51 kg neřeším. Naše sousedka povídala, že sádlo a špek je u nich sprosté slovo. U nás toto neplatí a škvarky, sádlo, máslo i špek mám vždy v lednici.
Bílá mouka neobsahuje vlákninu, vitamíny ani minerály, které jsou ve
vrchní části zrna a rozemletím se úplně odstraní. Bílá mouka je
prakticky jen škrob a lepek z vnitřku zrna, zahleňuje organismus,
zalepuje střeva a urychluje stárnutí.
Ne nadarmo se říká o bílém rafinovaném cukru, že je to bílý jed. Cukr ničí střevní mikroflóru, vyvolává záněty, odebírá z
organismu minerální látky a živiny.
V cukroví jsem dávky cukru snížila. Ti přísnější vymění cukr za fruktózu.
Nám toto cukroví chutná a pokud i Vy máte vyzkoušený "zdravý recept na cukroví", s radostí ho uvítám. Můžete ho napsat do komentáře nebo na můj mail lenkavcelka@centrum.cz
Soutěž o kukuřičnou panenku stále trvá do 23.12
LINECKÉ CUKROVÍ - pšeničné celozrnné
hvězdičky s domácí marmeládou
210 g pšeničné celozrnné mouky - jemně mleté
140 g másla
40 g cukru moučka
10 g sušeného sojového mléka
1 žloutek
strouhaná citron. kůra dle libosti
Sušené sojové mléko lze v receptu vynechat.
Vše zpracujeme v těsto, necháme do druhého dne v chladničce rozležet. Pečeme na suchém plechu na 160°-180° cca 10 min.
Celozrnná pšeničná mouka má nasládlou chuť.
ROHLÍČKY - špaldové
120g špaldové mouky jemně mleté
90 g másla
50 g strouhaných ořechů
30 g sušeného sojového mléka
1 žloutek
1 vanilkový cukr
vrchovatá lžíce cukru moučka
pár kapek citronové šťávy a strouhané kůry dle chuti
Rohlíčky peču na pečícím papíře na 200°. Po upečení je sesunu na papíře k sobě a pomocí sítka je pocukruji směsí moučkového cukru a sušeného sojového mléka.
MAROKÁNKY špaldové
100 g špaldové mouky jemně mleté
350 g sekaných ořechů
50 g sekaných mandlí
100 g ovesných vloček
100 g překrájených švestek
70 g sekaných semínek ( dýňová, slunečnicová, lněné )
1 balíček kandované směsi ( použila jsem půl balíčku, směs jsem nakrájela na menší kousky)
30 g cukru krystal
75 g másla
250 ml smetany
špetka soli
Smetanu, máslo a kandovanou směs zahřejeme až se máslo rozpustí ( nevaříme !). Směs nalijeme na sypké suroviny a promícháme. Necháme 30 min. odpočinou a opatrně tvoříme kuličky, které mírně splácneme. Placičky pečeme na peč. papíře 170° do mírného zrůžovění okrajů. Placičky se neroztečou. proto můžete jednotlivé kousky klást blízko sebe.
Po vychladnutí potřeme spodní stranu rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Špaldová mouka má lehce oříškovou chuť.
pár fotek od nás
Křížková výšivka na bílém lnu. Povlak je ušitý z reci vlněné látky.
Uuf, konečně je polštářek hotový, protože na nepravidelnou vazbu lnu se špatně vyšívalo.
Ja tiez davam menej cukru a cast muky davam celozrnnu alebo aj spaldovu... Takze snazim sa... A vankus nadherny
OdpovědětVymazatJani, moc děkuji za komentář.
VymazatLeni, cukrovíčko máš nádherné. Letos už mám na pečeno, ale určitě některý tvůj receptík vyzkouším. Z celozrnné mouky jsem zatím zkoušela upéct jen chléb a byl výborný. Máš to doma i krásně nazdobeno. Přeji ti krásný předvánoční čas Anny
OdpovědětVymazatAnny, nádherné určitě není. Mě totiž pečení cukroví nebaví, proto ho dělám v rychlosti, žádné mazlení....zdobení. Celozrnný chléb jsem nezkoušela. Jenom jsem míchala bílou mouku s celozrnnou.
VymazatUvažuju, že vyzkouším tvé linecké:-) Jen sojové mlíčko shánět asi nebudu, máme kravičky:-))) A chtěla bych mít tvých 51 kilo:-) Ne, budu skromná, stačilo by mi aspoň 61:-))))
OdpovědětVymazatHani, sojové klidně vynechej. Myslím, že se nic nestane. Prosím tě, kolik máte kraviček ?
VymazatNo a na 51 kg je recept : každý den tabulka čokolády nebo kelímek nugety , v pozdních nočních hodinách druhá večeře. Necvičit, nesportovat, ale to zrovna není fajnové, protože mě všechno bolí.
Súhlasím s tebou úplne vo všetkom, bohužial u nás doma to vyzerá, že ja si kupujem celozrnné pečivo a muž biele rožky. Čo vidia deti u tatina to jedia aj oni, lebo rožky sú vždy jednoduchšia a lákavejšia verzia ako tie rapavé mamine rohlíky. No a o sladkostiach ani nehovorím. babky by som musela asi poslať na rekvalifikačný kurz, aby pochopili, že čím menej sladkostí a viac ovocia a zeleniny, tým lepšie. Starú školu neprerobíš. Tento rok aspoň skúsim do medovníkov namiesto bielej múky dať špaldovú. Snáď to nepoznajú :)
OdpovědětVymazatZdravím Vás, paní Lenko - máte upečené krásné a zdravé cukroví. I já mám něco letos upečené (ale klasiku s cukrem a bílou moukou), musím se příští rok polepšit.A teď z jiného "hrníčku" - polštářky jsou nádherné, ostatně jako všechny Vaše věci. Ještě jednou děkuji za krásná voňavá srdíčka. Obdarovala jsem jimi svoji lékařku a svoji kadeřnici - byly obě nadšené. Lenko - přeji Vám krásné, pohodové Vánoční svátky a šť astné vykročení do Nového roku :-)))) Jarmila Nosková
OdpovědětVymazatAhoj Lenka, mas krasne nazdobeny pribytok a tie zdrave sladkosti mozno aj vyskusam :) Prajem krasny sviatocny cas....Nela
OdpovědětVymazatTen polštář je krásný! Chystám se na vanilkové rohlíčky, tak asi vyzkouším Tvou zdravější variantu :) Jitka
OdpovědětVymazat1 balení kokoso-palmového tuku Čokoládové kuličky
OdpovědětVymazat1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 bal. kakaa (můžete dát víc nebo naopak méně)
1/2 bal. oříšků (já dávám různá semínka - slunečnice, sezam, len)
1/2 - 1 bal. nakrájených fíků
1 vanilk.cukr
2-3 lžíce pikantní zavařeniny
2-3 lžíce rumu
3 hrnky až jedno balení jemných ovesných vloček
Rozehřejeme tuk, přidáme cukr a kakao a po rozpuštění přidáváme ostatní přísady. Ovesné vločky až nakonec. Necháme nejméně jeden den uležet. Poté tvarujeme kuličky. Jsou výborné na nervy.
Zdravím a za vše děkuji!
Ludmila
Nádherné cukroví,Leni jsi velká šikulka , Šárka
OdpovědětVymazatDěkuji za recpety na zdravé mlsání.
OdpovědětVymazatMilá Leni, také nejsem příznivcem zbytečného zobání cukru a bílé mouky, ale je fakt že ne Vánoce zatím odolávám neb miluji klasické vanilkové rohlíčky a linecké... ale dělám 1 dávku a ta nám vystačí celé svátky, někdy ještě zbude krabička i do mrazáku... Ale určitě někdy zkusím Tvoje recepty, vypadají stejně lákavě :-) A výzdobu máš krásnou! Měj se hezky, krásné svátky přeji :-) Jana
OdpovědětVymazatSkvělý článek, letos plánuji péct zdravé cukroví :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm