Pickles - kvašená zelenina má tisíciletou tradici.
Podporuje trávení, udržuje zdravou střevní mikroflóru, posiluje imunitu, působí preventivně proti řadě onemocnění, přináší i chuťové zpestření.
Ideální je jako příloha k jídlům nebo do salátů. Neměla by se tepelně upravovat - tepelnou úpravou se znehodnocuje.
Kvašení ( fermentace ) je přirozený způsob konzervace, kdy činností baktérií vzniká z cukrů kyselina mléčná a další látky, které brání zkáze. Dalším ochranným faktorem je anaerobní prostředí, kterého je během kvašení dosaženo a které chrání složky zeleniny citlivé na oxidaci.
K dodržení fermentačních pochodů je nutné zabezpečit optimální vnitřní a vnější podmínky, zejména koncentraci soli, vhodnou teplotu, zamezení přístupu vzduchu.
RECEPT :
- 1 kg zeleniny vhodné na kvašení (např. mrkev, zelí, cibule, kedlubny, různé ředkve, celer, petržel atp.)
- cca 15 - 20 g mořské soli (méně soli, kratší kvašení, více soli, delší kvašení)
- dle chuti koření - kmín, křen, zázvor, česnek
- dle chuti mořskou řasu - např. kombu
Smícháme ve velké míse se solí a kmínem, potom důkladně promačkáme rukama, aby pustila šťáva.
V dlaních z části vyždímanou zeleninu důkladně namačkáme do velké sklenice. Tím vytlačíme co nejvíce vzduchu.
Poté zalijeme zbylou šťávou z mísy.
Zatížíme vhodným závažím ( v mém případě sklenicí s vodou )
DŮLEŽITÉ - všechna zelenina musí být ponořená!!! Jinak by se začala kazit.
Hrdlo nádoby by mělo být zaopatřeno tak, aby tam nešlo moc vzduchu ( použila jsem sáček ).
Sklenici postavíme do vhodné misky, která mám bude zachytávat přetékající šťávu při kvašení.
Kvašení probíhá při stabilní pokojové teplotě ( nedávat na sluníčko nebo na topení ). Trvá cca 2-3 dny.
Druhý den je slyšet bublinky. Jakmile přestanou bublinky unikat - což je tak za 3
dny, pouštíme se do jídla. Zelenina chutná kysele asi jako kysané zelí a je křupavá.
Kvašenou zeleninu skladujeme v lednici. Přendejte zeleninu do zavařovacích skleniček. Měla by být ponořená v kysané šťávě, jinak se brzy zkazí (začne hnít). V ledničce vydrží několik měsíců. To nemám vyzkoušené, protože jsem jí během dvou dnů snědla.
Tyto fotky jsou už pár dní staré a kvasila jsem bílé zelí, bílou dlouhou ředkev, mrkev, sůl, maličko kmínu.
Dnes jsem si koupila červené zelí a kulaté bílé ředkve. Asi přidám stonky od petržele kudrnky, jablko a česnek, který prý pak chutná jako křen. No, uvidím ;-)
Kvašená zelenina jako příloha k bulguru a mrkvová šťáva.
Teda, ty provádíš jarní očistu? Nebo tak normálně zdravě jíš? To bych taky chtěla, jen ta vůle mi k tomu chybí, tak hřeším:_) Vypadá to moc dobře, pokud se zadaří, tak vyzkouším:-) Přeji krásný další pracovní týden.H.
OdpovědětVymazatHani, očistu bych potřebovala, ale vůle taky chybí. Vařím klasická česká jídla a pochutnám si i na zdravější stavě.
VymazatMňam Lendu ty mi děláš chutě:o)
OdpovědětVymazatLení, vyzkoušej
VymazatJeště jsem to nedělala, ale už jsem si koupila kvasný hrnec. Na zahrádce jsem poprvé nasadila zelí, abych měla svoje. Už se těším až to udělám. Asi nakoupím zeleninu, ať udělám první pokus.
OdpovědětVymazatAli, už pokukuji po nějakém menším hrnci. Kde jsi ko prosím Tě koupila ? Vlastní zelí ze zahrady je paráda
VymazatAhoj. Koupila jsem ho na Fleru. Je tam velký výběr.
Vymazathttp://www.fler.cz/zbozi?where=zbozi&search=kva%C5%A1%C3%A1k
Odkaz znovu
Vymazathttp://www.fler.cz/zbozi?where=zbozi&search=kvašák
Děláš mi chutě!
OdpovědětVymazatMě to chutnalo. Zelenina je taková obdoba čalamády.
VymazatMňam! To musí být ale dobrota. Už obhlížím větší sklenice a letos to také musím vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatAničko, doporučuji i do zeleninových salátů nebo jako přílohu k masu.
VymazatTo musí být opravdu dobrota :-))
OdpovědětVymazatTo vypadá dobře Leni, mohla bych zkusit:-)
OdpovědětVymazat