................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

středa 12. října 2011

ZAHŘEJ SE DOUŠKEM ČAJE

Chladné podzimní dny jsou tady. Kdo by se nechtěl zahřát šálkem voňavého čaje? Na špici oblíbenosti se stále drží černý čaj, a to především díky svým povzbuzujícím a léčivým účinkům.
Černý čaj se vyrábí podobně jako zelený čaj – z lístků asijské rostliny Camellia Sinensis. Má však silnější vůni a obsahuje více kofeinu než ostatní čaje.



  Černé sypané čaje můžete uchovávat v nejrůznějších dózách nebo sáčcích. Nemusíte mít obavy, že by čajové lístky v látkovém sáčku ztrácely na kvalitě. Kvalitní čaje bývají balené i do hedvábných sáčků. Látkový sáček na čaj najdete v mém obchůdku.
Černý čaj si na rozdíl od zeleného čaje uchovává svou vůni i po několik let. Také díky tomu se v Mongolsku, Tibetu i na Sibiři až do 19. století používal jako měna.



U nás v Čechách se černý čaj pije s citronem a cukrem, někdo přisladí medem, někdo tento čaj miluje hořký a silný. V Anglii je tradičním rituálem, že čaj se podává jedině s mlékem a s cukrem. Mléko zjemní chuť černého čaje a cukr dodá ten správný glanc. 
Angličané si díky své rezervovanosti a celkem upjaté povaze, svůj čaj vždy vypijí v klidu a nejlépe v nějakém pěkném, elegantním šálku.


Čaj může být milým dárkem. 
Jako doplněk do dárkového balení se hodí tato vonná podložka " Anglický čaj ", kterou také mívám v obchůdku. Nyní je momentálně vyprodaná, ale opět bude v nabídce až se mi zahojí zlomenina na noze. 
Podložka voní bergamotem.
Bergamotovou silicí se voní černý čaj Earl Grey, který se běžně prodává.
Ovoněný čaj obdržel darem hrabě E.C. Grey na své cestě po Číně. Poté ho přivezl do Anglie, kde si čaj získal své obdivovatele. Jeho silná chuť se zjemňovala mlékem.

Mezi čaje řadíme i rooibos, bylinné a ovocné čaje nebo např. pečený čaj. Ve skutečnosti se nejedná o pravé čaje. 

Posílám vám etiketu na čajík. Možná se bude někomu hodit. Po rozkliknutí je dostatečně velká pro kvalitní tisk.
A brzy se těšte na návod jak barvit čajem.
  

AHOJ. 



17 komentářů:

  1. Ahoj Leni, to je zase krásné povídání a obrázky. Je u Tebe milo a útulno. Já nejradši Earl Grey od Ahmad Tea s cukrem a citronem. A tak si mě naladila, že si ho jdu uvařit. Škoda, že Tě na něj nemůžu pozvat.
    Hezký večer a brzké uzdravení. Činorodý člověk jako Ty určitě trpí dvojnásobně.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Leni,
    voňavé povídání... Mám čaj ráda jakýkoliv, asi nejvíc zelený, jen s mlékem - správný Angličan nejdřív nalije mléko, a pak teprv čaj, aby nemusel míchat :).
    Přeju, ať se nožka brzo uzdraví.
    Hezký večer! M

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jani,
    nech si chutnat :-). Čajík si s tebou vypiji virtuálně.
    Nožka otéká a tak jdu zítra na kontrolu. Činorodost mi schází. Zkusila jsem si obháčkovat mé nové bambusové utěrky na které bych běžně neměla čas.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný čajový příspěvek. Brzké uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  5. Mariánko,
    já jistý čas pila mátový čaj s mlékem a medem. Pro někoho nezvyklá kombinace, ale mě chutná. Lití čaje do mléka má své opodstatnění z dřívějších dob. Kdysi byl tenký porcelán a tak aby šálek nepraskl, naléval se horký čaj do mléka. S mícháním máš pravdu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Amélko, děkuju. Nápodobně.
    Taky přeju brzké uzdravení. Ještě, že je venku pršavo a zima. Alespoň mě to neláká na zahradu.

    OdpovědětVymazat
  7. Leničko,díííííííky za ocenění,víš nemohla jsem uvěřit svým očím! Tvá reportáž o čaji mě potěšila ,už léta piji černý čaj z mlékem v hezkém šálku,nejdřív mléko a pak horký čaj pěkně po Anglicku,hihihi z ostatních čajíčku mě pálí žáha,a cukříček pěkně hnědý,už se těším, Daja

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, teda ten pytlík je moc krásný. a čajem s mlékem jsi mi připomněla má školková léta. Jak já jsem ho nesnášela. Dnes si ho vychutnávám. Jak se nám ty chutě mění.
    přeji ti brzké zotavení. Krásné dny. Majka

    OdpovědětVymazat
  9. LENIČKO, KRÁSNÉ TVOŘENÍČKO A PŘÍJEMNÉ POČTENÍ.
    ČAJ MÁM MOC RÁDA.
    ČAJÍK JAKO DÁREK JE JISTĚ SKVĚLÝ NÁPAD.
    MĚJ SE PĚKNĚ A UŽÍVEJ PODZIM.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  10. Leničko, děkuji za krásný čajový příspěvek. Miluji čaj, neumím si život bez čaje představit, piju černý, Earl Grey, bylinné i ovocné, klidně i s mlékem, ale vždy bez cukru, to mi nechutná :o)
    Foukám ti na nožku a přeji pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Moje milé, děkuju za zastavení. Mám velkou radost.

    Školní čaj s mlíkem jsem nesnášela. Měl fuj vůni a o chuti ani nemluvím.
    Mě chutná čaj sladký. Bylinkový, rooibos a nebo zelený. Ovocné a černé čaje nemusím.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Leničko, to je krásné povídání a fotečky ale ty Tvoje výtvory - sáček a podložka - to je nádhera. Krásný nejen večer ale i celý víkend. J

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Leničko.....krásné čajové povídání s nádhernými obrázky.
    Pěkný den Jana

    OdpovědětVymazat
  14. Ahojky Leni,je to krásný povídání...zavřu oči a cítím tu vůni,otevřu oči a vidím,že jsem u Tebe :-)Prostě paráda.

    OdpovědětVymazat
  15. Je u vás krásně,milo a utulno,rada se budu vracet na návštěvu.-)

    OdpovědětVymazat
  16. Leni, ja sa zase neviem dočkať príspevku o farbení čajom.... čítala som u jednej blogerky Niny z Ruska,že farbí čajom a kávou kanavu, potom ju pokrčí a v rúre pri vysokej teplote pečie....ano, pečie....tým sa vytvoria sa kanave akoby nezaferbené resp. menej zafarbené časti ako tón v tóne....vyzerá to tak staro, vyprano a výšivky v starom designe na tom krásne vyniknú

    OdpovědětVymazat
  17. Evi, je to tak :-) Lze barvit kanavu i např, krajky. Chtěla jsem dát postup na barvení papíru. Neboj, vložím jen co se mi zahojí zlomená noha. Bez berlí nemůžu stát. Děkuji za návštěvu. Pa Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...