Žádné jiné pečivo nedokáže tak pošimrat nos a tak upoutat zrak jako voňavé, různě vytvarované a vyzdobené perníčky.
Historie perníků a jiného medového pečiva sahá do nejdávnějších časů. Medové pochoutky provázejí člověka staletími. Perník – medovník je prastarý a možná že ještě starší než chleba, protože med divokých včel byl jednou z prvních potravin člověka. Aby placka, kterou pravěký člověk vyrobil z mouky a vody, měla chuť, přidal k ní med.
Zprvu šlo o velice jednoduché pracovní postupy. Výroba se však stále vylepšovala, pečivo bylo kvalitnější, člověk objevoval nové a nové suroviny, získával k ochucení různá koření.
Zprvu šlo o velice jednoduché pracovní postupy. Výroba se však stále vylepšovala, pečivo bylo kvalitnější, člověk objevoval nové a nové suroviny, získával k ochucení různá koření.
Názvem perník se medové pečivo označuje od doby, kdy se jeho chuť začala upravovat pepřem.
První zmínka o perníku je celkem vzdálená, datuje se totiž do roku 1335 a váže se k městu Turnovu, kde prodávají perníkáři perník o svátcích a o posvícení.
Přijel z města pernikář, přijel holky k nám
Přijďte pojďte nakupovat, hochům marcipán …
Nechci se mýlit, ale doba, kdy holky chodily za perníkářem a kupovaly perník a marcipán pro hochy asi nenávratně minula.
Byla by však škoda, kdyby perník byl opomíjen a kdyby upadl v zapomenutí.
Vždyť medové výrobky jsou nejen chutné, ale i hodnotné, velice trvanlivé, můžeme je mít doma stále v zásobě.
V dnešní době, kdy nás obklopuje svět techniky a civilizace, znovu přicházejí do módy nejrůznější rukodělné výrobky. Obdivujeme jejich prostou krásu a podléháme kouzlu starých tradic. A každý z nás alespoň občas zatouží vlastnit něco pro zkrášlení domova.
Perníky a med se uplatňují při oslavách různých svátků jakými jsou Velikonoce, Vánoce apod. Perníky měly i různé názvy, a to podle míst, ze kterých pocházely: bavorský, neapolský, norimberský...
Kromě medu - základní suroviny, nesmělo v perníku chybět koření. Nedělá sice perník kvalitnější, na to je hlavně kvalita medu, ale dělá zásadní chuť perníku.
Každý perníkář měl své vlastní recepty na přípravu těsta a směsi koření. V žádném případě nesměl scházet pepř, dále koriandr, anýz, bezový květ, výtažky z vonných bylin, zázvor, hřebíček, muškát, skořice a mnoho dalších.
Recepty byly samozřejmě tajné. Předávaly se v rodině z rodičů na potomky.
I já vlastním " rodinný poklad " a používám i některé staré postupy při pečení. Např. včelí vosk, pomletý hrách...
Chtěla bych, aby toto jedinečné řemeslo neupadlo v zapomnění.
Aby perníky byly přístupné každému člověku,
aby si je mohl kdokoliv koupit, vzít do dlaně, pohladit a přivonět...
Pár perníčků bude i v mém krámku zde.
Dobré ráno Leničko,tak tady mi srdíčko pookřálo.Tvoje perníčky jsou úúúúúžasné a voní i přes monitor..:-)) Tak takové jsou jen tady.
OdpovědětVymazatHezký tvořivý den ti přeji..:-))
Dáša
Milá Lenko,
OdpovědětVymazatpřekrásné perníky, obdivuju! A překvapil mě ten bezový květ... :)
Hezký den. M
Ahoj Leni,
OdpovědětVymazatperníčky jsou překrásné!!!!!! .... nemůžu od nich odtrhnout oči. Krásný a voňavý den Ti přeji. Jitka
Leničko, to je nádhera.
OdpovědětVymazatDěkuji za krásné povídání. V našem kraji je spousta perníkářek všech věkových kategorií.
I já jsem na střední byla vybrána reprezentovat naši školu do různých soutěží..chi chi to je let.... Ale je pravda, že jsem nikde u nás neviděla tyto nádherné z forem, ještě, že Tě máme.
Krásný den pa pa Zuzka morkusovic
Dobrý deň p Lenka
OdpovědětVymazattak tento blog je prenádherný a voňavé perníčky sú tak nádherné a lákave ,že neviem od nich oči odtrhnúť . Krásny voňavý a tvorivý deň vám prajem
Leni, to je krásný povídání a ty perníčky jeeejejeeej:-) To je dobře, že budou u Tebe v krámečku.Krásnýýýý den.Věra.
OdpovědětVymazatvery nice...I like it :)
OdpovědětVymazatLenííííííí ty jsou překrásný, už se těším až budou v obchůdku, moc moc je chci. Krásný voňavý den Majka
OdpovědětVymazatjá vím, dlužím mejlíka, jen jsem čekala s tou fotkou kabely
Prekrasno!!!!!! I like all of them very-very much!!! And the fotos are perfect!!!...)
OdpovědětVymazatNádherný článek a krásné perníčky.
OdpovědětVymazatLeničko...děkuji za perníkové povídání...moc se mi líbilo...stejně tak jako nádherné perníčky...Jana
OdpovědětVymazatDáši, jen nepovídej :-D Určitě hned po ránu pečeš nějaký moučník a nasáváš vůni. :-)
OdpovědětVymazatMariánko, mě to taky překvapilo, proto jsem to sem záměrně zkopírovala z netu. No, oni i ty výtažky z bylin jsou zajímavé. Na co ti naši předci nepřišli, viď ?
Jitu, jsem ráda, že se líbí. Děkuju
Zuzí, děkuju za návštěvu. Fotky se mi až tak moc nepovedly. Perníky jsou na nich namodralé, ale ve skutečnosti mají hezkou patinu.
OdpovědětVymazatAdelka, ráda Vás tu potkávám a děkuju za hezké řádky. Pokud nevadí, můžete mi tykat :-)
Věru,včera jsem článek smolila v časných ranních hodinách a tak mě těší, že se líbí. Perníky jsou má srdeční záležitost. Jdu vymyslet kam pověsím andílka. Chichííí
Ilona a Elena, thank you very much
OdpovědětVymazatMajko, díky za mejlík, který mě potěšil.Přečetla jsem ho jedním dechem. Odepsala jsem ti ve stručnosti, ale ještě se polepším. :-)
Amel,děkuju
Jani, jsi hodná a za tvé zavítání jsem ráda.Měj se hezky.
Krásne obrázky, až sa mi slinky zbiehajú - ale to by bola škoda zahryznúť do takej krásy :))) A zaujímavý článoček. U nás, aspoň teda na východnom Slovensku, sa volajú MEDOVNÍČKY - stále si ten med v názve zachovali.
OdpovědětVymazatPrajem krásne dni!
Ika
Leničko, Tvůj speciál je okouzlující,jsi úžasná a všestranná!!!Daja
OdpovědětVymazatLeni, krásné perníčky! Moc se mi ty vytlačovaný z forem líbí a ty je máš fakt nádherný!
OdpovědětVymazatLeničko, voní to u tebe krásně! A ty tvary, nádhera! Moc hezké formy más a už myslíš i na Velikonce, jsi zase v předstihu.
OdpovědětVymazatPřeju hezký podvečer, moc zdravím Helena
Sú úúúúplne bombastické !!!!! Krása !!!
OdpovědětVymazat:o)) viz http://manupropria-mokopa.blogspot.com/search/label/advent?updated-max=2010-12-03T23:40:00-08:00&max-results=20 s obdivem Mokopa
OdpovědětVymazat