................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

pátek 2. března 2012

DOMÁCÍ JOGURT A JOGURTOVÉ SUŠENKY

Vyrobit domácí jogurt zvládne úplně každý. A proč to vlastně dělat, když si můžeme jogurt koupit už hotový v prodejně ? Důvodů může být hned několik.
  • vyrobíme si kvalitní bioaktivní jogurt s naprosto jasným složením ( bez konzervantů, umělých sladidel, zahušťovadel a dalších "éčkových dobrot" )
  • ušetříme životní prostředí ( nejsou potřeba plastové kelímky )
  • úspora financí – výroba domácího jogurtu je levnější
  • ale především, je to zábava a z každé várky jogurtu máme radost, jak se skvěle povedla
 K výrobě používám jogurtovač, ale lze to i bez něj. Četla jsem např. na pekáči na topení, v troubě, v peřinách. Jogurtovače stojí 500,- až 800,- a pokud máte malé děti a nebo vy samy máte velkou spotřebu jogurtů, určitě se vám prvotní investice  brzy vrátí.


 Budeme potřebovat :
~ 1 l plnotučného mléka
~ 1 bílý jogurt s živou kulturou ( Hollandia nebo jihočeský tradiční ve skleničce )
~ 3 lžíce sušeného mléka na zahuštění (není nutné, pokud vám nevadí řidší jogurt)
                               
     
Veškeré nádobí, které přijde do kontaktu s naočkovaným mlékem omyjeme vroucí vodou a nebo vyvaříme. Jogurtové bakterie jsou vybíravé a mají rády čisté prostředí.
Do hrnce nalijeme mléko a zahřejeme zhruba na 80 st. "Od oka" bez teploměru to poznáme tak, že ve chvíli, kdy z něj začne stoupat pára je vhodné stáhnou hrnec z vařiče. Poté mléko zchladíme ve vodní lázni na 30 - 40 st. Teplota mléka nesmí být vyšší jinak zničíme jogurtovou kulturu. Odhadem, mléko musí být teplé, ale nesmí nás hřát. V tuto chvíli mléko tzv. naočkujeme. Vmícháme metličkou bílý jogurt a v trošce mléka rozmíchané sušené mléko.
Směs nalijeme do předehřátých skleniček a dáme do jogurtovače na 6 až 8 hodin. Čím déle, tím je jogurt kyselejší.  Skleničky s jogurtem dáme do ledničky a jogurt ještě zhoustne. V chladu baktérie ještě chvíli pracují.
Zkoušela jsem mléko nezahřívat na 80 st., ale jenom na 40 st. a rovnou vmíchat jogurt. Jogurty se také povedly. V jogurtovači lze udělat i acidofilní mléko.


jogurt s domácí muchovníkovou marmeládou a müsli

 Hotový jogurt můžete osladit třtinovým cukrem, ovocem, Grankem, čokoládou, marmeládou, müsli, lupínky, piškoty atd.
Bílé jogurty navíc mohou nahradit tučné majonézy, můžete je používat do salátů, marinád a podobně. Stejně tak mohou bílé jogurty nahradit i kysanou smetanu.

Z netu : Britové zakázali reklamu na Actimel zde
Test jogurtů- Černé ovce video zde

JOGURTOVÉ SUŠENKY S BYLINKAMI

200 g hladké mouky 
100 g másla nebo Hery
200 ml bílého jogurtu
hrst provensálského koření či jiných bylinek

Těsto necháme 30 min odpočinout v lednici. Po rozválení rádýlkem a nebo formičkami vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech s pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a posypeme hrubou solí. Pečeme cca 15 min. 
Já je pekla déle a byly křupavější. To těsta jsem přidala více mouky. Zdálo se mi lepivé.

Zdroj receptu je zde. Helenko, děkuji za dobré a zdravé sušenky. :-)



19 komentářů:

  1. Leničko, taky dělám domácí jogurt .... a ještě navíc mám mléko přímo od krávy. Musím říct, že chutná skutečně skvěle a děti se po něm můžou "utlouct". Mě k výrobě dohnala hlavně "kvalita" kupovaných jogurtů a vůbec jsem v poslední době asi praštěná a při každém nákupu hodně zkoumám to, co kupuju.
    Díky za receptík na sušenky ... určitě ho vyzkouším. Doma jsem už dala absolutní zákaz na nákup "čipsů" a podobných hnusů a tohle je super náhrada. Krásný víkend přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu,to mi povídej. Nakupuji stejně. Čtu složení, výrobce atd. Připadá mi, že někteří lidi za cenu výrobku raději obětují své zdraví.
    Babička měla krávu a naše mamka nám z mléka vařila pudink. Lžíce v něm stála jak byl hustý. Ale nevím, nevím zda bych si dnes zvykla na tu pravou mléčnou chuť mléka od Stračeny :-)Toto mléko na jogurty asi převařuješ, viď ?
    Sušenky vyzkoušej. Já je taky pekla kvůli tomu, že je může i naše tříletá. V jídelníčku pro děti jsem protivný pedant. :-D
    Ahoj a užij si víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléko převařuju - beru vždy jednou za týden 2 l a vždycky převařím a pak udělám jogurt. Sušenkám jsem neodolala a už mám upečeno ... jsou super.

      Vymazat
  3. Leni, kdysi jsem taky jogurt vyráběla sama, a díky tvému receptu to možná znovu zkusím. A ty sušenky vypadají taky dobře. ;) Hezký podvečer přeji. Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, sušenky je lepší zapíjet. Jsou to opravdu sůůůšenky :-D

      Vymazat
  4. Ahoj Leni, jogurtovač mám v šuplíku a pokaždé, když do něj lezu pro mixér, na něj kouknu. Asi to přehodnotím a začnu si zase hrát s jogurty. Nedávno jsem zažila přímo šok v Albertu, když jsem z dálky uviděla tabulku "snížená cena" na Jihočeském jogurtu - přijdu blíž a koukám, to co stálo vloni 17, je teď ve "slevě" za 20???? Vzala jsem ho, jestli to není nějaký omyl a na čtečce se přesvědčila, že není...Ta sleva byla 50%!!! Takže za něj teď chtějí 40!!!!...tady se někdo zbláznil...
    No a jsme zase u politiky...FUJ!
    Ale jinak Ti přeju krásný víkend :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, obě víme jak to skutečně se slevami je. :-( Cenu Jihočeského si nepamatuju, ale určitě nestál víc než 20,-

      Vymazat
  5. Nedavno som kupila jogurtovac a je to fakt super vec! jogurty uz nekupujeme a vsetkym nam chutia tie domace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cervicka, my jogurty i kupujeme. Hlavně děti láká balení.

      Vymazat
  6. Jogurtovač už mám druhý, mohu potvrdit, že je to vynikající věc. Není drahý, a opravdu se brzy zaplatil. Když jsem kupovala jogurty, tak jsem občas protrhla víčko. Domácí jogurt má CHUŤ! U kupovaných kolikrát ani nevíte, co jíte, jak je to mdlé... Jogurtové sušenky neznám, budu muset zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iví, některé kupované jogurty jsou kvalitní a chutnají. Kupuji je z pohodlnosti, jinak bych musela dělat domácí jogurt ob den. Ale, když potřebuji větší množství jogurtů, sáhnu po jogurtovači.

      Vymazat
  7. Z jogurtů kupujeme víceméně jen bílý smetanový Choceňský - to je absolutně nejlepší jogurt:-), pak Lukáš má rád i Hollandii (na mě je už moc kyselá) a dobrý jsou i jihočeský ve skle...u domácích jogurtů bych se malinko bála možné kontaminace "nedobrými" breberkami a jejich namnožením spolu s těmi prospěšnými, ale na druhou stranu mě to láká...zatím tu spotřebu jogurtů nemáme nikterak závratnou (M. je nejí), ale až budou kluci větší a žravější, tak možná o jogurtovači pouvažuju:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti,máš pravdu. Člověk opravdu musí být opatrný.Stejné nebezpečí číhá i u jiných potravin. Teď mě napadá třeba domácí zabijačka, zavařování ovoce,uchovávání potravin v lednici... ) Kolikrát si doneseme breberky z obchodu a ani o tom nevíme. Nechci ani pomyslet jak vypadají kuchyně v restauracích nebo velkosklady se zeleninou atd.
      Domácí jogurt není trvanlivý. Spotřebuji ho nejpozději do druhého dne. Buď je sníme samotné a nebo je dám do nějakého jogurtového receptu a 6 skleniček je fuč.

      Vymazat
  8. Kedysi som doma robievala podobným spôsobom actimel, tak ma recept navnadil.Ráno som bola v obchode s naivnou predstavou, že kúpim jogurt so živými kultúrami a pustím sa do toho. Asi by som nohy uchodila. Nikde nič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to mi povídej. Kolikrát si při nakupování připadám jak detektiv co pátrá po pravém sýru nebo párcích.

      Vymazat
  9. Leničko, docela si mě navnadila na jogurtovač, spotřebu jogurtu máme obrovskou...
    A děkuji za reklamu a mám velkou radost, že vám sušenky chutnaly...zase je budu muset upéct :o)
    Pohodový podvečer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za receptík na sušenky :-) Naší malé moc chutnaly.

      Vymazat
  10. Leničko,
    teda holka ty jsi , ale pracovitá a zásobuješ rodinu domácími produkty.
    Mám co dohánět , jsem pozadu ;-)
    O víkendu jsme dělala domácí nudle a chystám se na pečení chleba .
    Máš pravdu také v obchodech studuji složení výrobku a Tomáš , zda jsou vyrobené u nás.
    Prakticky kupujeme už stále stejné potraviny .
    Při posledním nákupu mě, ale zaskočilo zvýšení cen , nejen másla, ale už i vajíčka stojí jednou tolik :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pracovitá. Chichííí. Jak kdy, Ilí. :-DD
      Nudle jsem nedělala už dlouho a o víkendu jsem pekla chleba, ale v pekárně. Měl být kefírový, já do něj fikla naředěný jogurt a taky se povedl.
      Když tu píšeš o českých výrobcích. Zrovna nedávno jsme objevili kváskový český chleba. Je výborný.
      S cenami je to mrzuté, ale není se čemu divit. Lidi si až moc zvykli na slevy ( i dotované potraviny )a skutečnou hodnotu věcí pořádně neznají. Nevím, zda si třeba takový farmář výská, jak dobře prodal vajíčka do supermarketu.
      Pro nás jsou kupříkladu tyto vejce drahé a pro farmáře naopak špatně zaplacené. Market tam dá nálepku SLEVÁÁÁ a hned to vypadá "lépe". :-( Že by bylo slovíčko SLEVA kouzelné ?

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...