................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

sobota 14. prosince 2013

HÁDANKA ~ poznáte místo a jméno ?

Přeji hezký předvánoční čas,

zde je slíbená hádanka.
Týká se místa rodného domku a jména spisovatele.
 ~
Rodný dům německy píšícího básníka, spisovatele a malíře Šumavy pochází ze 17. století. 
Majitelé domu  hospodařili na svém statku, ale hlavně se živili jako tkalci, pláteníci a obchodníci se lnem a přízí.


V rodném domě prožil chlapec bezstarostné dětství. Vzpomínky na tato šťastná léta se mnohokrát intenzivně promítly do jeho pozdější literární tvorby. Harmonické období dětství však skončilo ve dvanácti letech chlapcova věku. Otec zahynul v r. 1817 při neštěstí na obchodní cestě. 
O rok později ho poslal dědeček proti jeho vůli na klášterní gymnázium v Kremsmünsteru. V tomto období, které později popsal jako nejkrásnější období svého života, se v něm rodí cit pro přírodu, literaturu i umění.
Školu ukončil s vynikajícími výsledky. Pokračuje na Vídeňské univerzitě studiem práv. 

Od roku 1848 žil v Linci, kde se zasloužil o reformu základních škol a údržbu kulturních památek.
Po svatbě s Amalií v roce 1837 zůstal pár dlouho bezdětný, což těžce nesl. Oba se ujali péče o Amaliinu neteř Julianu. 


 Byl současníkem českých národních buditelů a své hlavní dílo, román Vítek, věnoval Praze. Tímto dílem však končí tvůrčí i životní síly autorovy. Do jeho života totiž zasáhla nemoc - rakovina jater, která se vystupňovala začátkem roku 1868. V noci z 25. na 26. ledna, pravděpodobně v polopříčetném stavu, si břitvou prořízl hrdlo. V agónii žil ještě dva dny, skonal 28. ledna.

Podstatná část literární tvorby byla velkou měrou ovlivněna prostředím jeho rodného kraje - jihočeské Šumavy. Divoká nedotčená a přesto harmonická krajina i její obyvatelé, žijící v tradičním duchu venkova, se stali námětem povídek ze šumavského prostředí. Tato díla a dílka vznikla většinou ve 40. letech 19. století jako Vesnička na suchopáru, Z kroniky našeho rodu, Hvozd, Popsaná jedlička, Lesní poutník, Žula a další. 
                                                                                                                                    ( zdroj: internet )

 Před pár dny se v rodném domě konal předvánoční jarmark.



Působivou a přívětivou atmosféru domku doplňují autentické památky.









~
Pokud máte chuť si zasoutěžit o kukuřičnou panenku, pište svou odpověď do komentáře.
Den před Štědrým dnem vylosuji jednu z Vás, která správně uhádla místo, kde se rodný dům nachází a jméno spisovatele.
 


53 komentářů:

  1. Krásné povídání o autorovi Adalbertu Stifterovi :) a ještě krásnější panenky z šustí jsi moc šikovná

    Hezký adventní čas
    Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, děkuji za návštěvu a pochválení panenek. I Tobě přeji hezký Advent.

      Vymazat
  2. Odpowiadam - Adalbert Stifter urodził się 23.10.1805 r. w Horni Plana w Czechach. Był przedstawicielem literatury biedermeierowskiej.
    Fajny post, piękne zdjęcia :))))))
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravení. Lenka

      Vymazat
  3. Pěkná hádanka - spisovatel je Adalbert Stifter Horní Planá nad Vltavou ( Šumava)
    Panenky z šustí jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  4. Adalbert Stifter, dům Horní Planá. Patří k nejvýznamnějším představitelům biedermeieru. Děkuji za pěknou soutěž Šárka



    OdpovědětVymazat
  5. Tak, tak, rovněž jsem na Wikipedii našla autora Adalberta Stiftera z Horní Plané. Ten jeho konec mě docela zarazil, halvně to, že žil ještě dva dny.
    Nicméně výstava a jarmark v rodném domku vypadají moc dobře. Taky jsi prodvala nebo jen obhlížela a nakupovala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mě to také zarazilo. Muselo to být velké utpení. Na jarmarku jsem prodávala s dcerou a s mamkou.

      Vymazat
  6. Lenko, podle strýčka Google by to měl být spisovatel Adalbert Stifter, který se narodil v Horní Plané.

    Přeji klidné adventní dny.

    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, Tvá návštěva mě potěšila.
      Přeji hezké čekání na Ježíška. Lenka

      Vymazat
  7. Přiznám se, že jsem si vzala na pomoc strýčka Googla. A našla jsem - Adalbert Stifter, Horní Planá nad Vltavou. Panenky jsou kouzelné!

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavá soutěž, také pomoc strýčka jsem potřebovala. Spisovatel Adalbert Stifter , rodný dům Horní Planá
    Krásný advent Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Leni, také jsem zapátrala (v hlavě to nebylo), je to Adalbert Stifter z Horní Plané, jarmark byl určitě parádní, stejně jako Tvoje panenky, hezkou neděli,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  10. VŠEM DĚKUJI ZA KOMENTÁŘE A ZA VÁŠ ČAS, KTERÝ JSTE SI UDĚLALY.

    OdpovědětVymazat
  11. Leni, tak som sa zase niečo nové naučila. Mám rada takéto životopisy a cesty do histórie. Keďže som nemala ani paru o kom to je, trocha som si zagooglila. To sa asi nepočíta, v každom prípade to bolo veľmi poučné. Aspoň viem, že sa volal Adalbert Stifter a jeho rodný dom je v Horní Plané. Nezabudni nakuknúť ku mne, aj ja mám súťaž o pekné ceny: http://moncika-kreativ.blogspot.sk/2013/12/po-roku.html.
    Peknú adventnú nedeľu ti prajem:)
    m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tady se počítá téměř vše :-D a děkuju za pozvání k Tobě. Už taky soutěžím.

      Vymazat
  12. Veľmi ma potešil tvoj príspevok.Pri prezeraní jednotlivých fotiek som sa vrátila do detstva.Miestnosť kde na zemi namiesto kobercov a pod.bola slama ma vrátila do detstva.Štedrý večer sa začínal aj u nás ako v každom dome tak,že môj otecko doniesol v ošatke slamu,postavil sa k dverám na prah domu a vinšoval dlhú predlhú vinšovačku.My deti sme stĺlčucími srdiečkami počúvali a čakali na chvíľu keď ukončí a my všetci sme tu slamu rozťahali po celom byte.Bola prikrytá celá podlaha.Keď nám ,myslím deťom, po večeri hodili do slamy oriešky prach len tak lietal vzduchom a nikoho nebolela hlava z toho že bude nábytok zaprašený.Všetci sme mali radosť a to dnes chýba.Máme skoro všetko len tej radosti pomenej.Prajem krásne, veselé a hlavne šťastne vianočne sviatky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, moc děkuji za Tvé řádky vzpomínek. Dobu Tvého dětství vnímám jako dávno minulou, přitom to není až tak dávno. Strašně ten čas letí a vše se mění. Před pár roky by mě nenapadlo, že díky internetu si budeme tak blízko. Jóó, technika.
      Mám ráda staré věci, věci na ruční pohon, které paradoxně zpomalují čas. Zpomalují člověku život a dávají ho do přirozenější roviny. Nedávno mi přišlo vánoční přání a něm bylo psáno staré indiánské přísloví. Výstižné, pravdivé přísloví. Bohužel si ho přesně nepamatuji, škoda.
      Milá Helenko, přeji Ti krásné a pohodové svátky. L.

      Vymazat
  13. nevím,jestli soutěž ještě trvá.ale řekla bych,že je to Stifter Adalbert a místo Horní Planá.Zdena Kojecká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, soutěž trvá do 23.12. Děkuji za Tvou návštěvu.

      Vymazat
  14. This man Adalbert Stifter was born in Horní Planá, Czech Republice,

    OdpovědětVymazat
  15. Je to Adalbert Stifler, žil v Oberplan, dnes Horní Plané. Lenka pozdravujem Ťa a prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov. Dangová, Zvolen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, ráda Tě tu vidím :-) Také Ti přeji hezké a pohodové svátky vánoční.

      Vymazat
  16. Adalbert Stifter, narozený v Horní Plané. Moc záslužná otázka na tvém blogu. Samozřejmě to nevím ze své hlavy, ale pomohl strejda Googl...Žiju od narození tady v okrese Ústí nad Labem a i tady se spojují dva národy...český a německý, nejen lidsky, ale i v kultuře a všech důležitých oblastech života. Naše město bylo za "první" republiky německy mluvící, žilo zde spousta bohatých židů i Němců. Všechno zamíchala válka ....Sem se přistěhovali Češi z vnitrozemí, vesměs mladí lidé, moje maminka měla 15 let a byla od Humpolce a tatínkovi bylo 16 a přišel s rodiči a bratrem od Dobříše. každý si přinesla něco zvyků ze svého rodného kraje. taky si myslím, že všichni mladí pohrdali vším, co "bylo za Němců" a podle toho taky začal náš kraj vypadat. Jako by neměl žádnou minulost. A o době socializmu ani nemluvím..do dolů nalákali "kdekoho", všechny nastrkali do paneláků a žijte...Teprve v současnosti cítím, že začíná mít kraj zpátky svou minulost, mojí minulost...je tu krásně a absolutně mi nevadí, když k nám jezdí okukovat vesničky, hřbitovy, ale hlavně krajinu potomci vystěhovalců...Dost jsem odbočila, ale najednou mě to tak popadlo.....I my tu máme z minulosti spisovatele opěvující krásu tohoto kraje, i když ne v českém jazyce, spoustu krajinářů a malířů, fotografů, stavitelů, architektů...ale vždyť to znáte....Hezký advent, svátky, nový rok a hlavně všem zdraví, zdraví, zdraví....Milada Milky http://tolepjetbude.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milky, přesně tak, mluvíš mi z duše. Zrovna nedávno udělal muž po X měsících sbírání podkladů rodokmen a dozvěděl se spoustu zajímavých věcí. Přeji Ti krásné Vánoce a v novém roce hodně zdraví.

      Vymazat
  17. Také jsem hledala na internetu a našla: Stifter Adalbert nar. 23.10.1805 v Horní Plané v tkalcovské rodině. Poprvé budu soutěžit, ale tento krásný blog sleduji již několik let. Eva home.kl@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji za účast v soutěži. Vidíš, já se dnes také poprvé zapojila do soutěže na jiném blogu. Nejsem totiž soutěživý tip člověka. Třeba se nám poštěstí ;-)

      Vymazat
  18. Krásný večer!
    Děkuji Vám, že se mám kde potěšit krásou a precizností!
    Našla jsem k hádance - Adalbert Stifter , rodný dům Horní Planá.
    Přeji Vám pohodové dny a odpočinek!
    S úctou Ludmila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidu, znám Vaše maily, které mi chodí. Děkuji a ráda Vás tu vidím.
      Hezký adventní večer. Lenka

      Vymazat
  19. Pěkný večer, nejprve Vám chci poděkovat za krásný blog, chodím se sem "uklidňovat", vždy když prohlížím Vaše příspěvky představuji si klid, útulno a ticho, jenom praskání dřeva v krbu. Prostě nádhera. A k hádance jsem našla Adalbert Stifter, rodný dům v Horní Plané nad Vltavou. Přeji Vám krásný zbytek večera. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Evi, jsem ráda, že se Vám tu líbí :-)
      Přeji hezký Anvent

      Vymazat
  20. Krasny adventni cas. Zapojila jsem mozkove bunky a taky Internet......jedna se o Adalberta Stiftera a misto Horni Plana.
    Moc Rada ctu vas blog,, jste moc sikovna a Vase vytvory jsou nadherne.
    Regina /reginazakova@email.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou pochvalu Regí. I Vám přeji hezký předvánoční čas.

      Vymazat
  21. Jarka od Poděbrad16. prosince 2013 v 23:06

    Krásný večer Leni,k hádance už není co dodat vše bylo řečeno -Adalbert Stifter Horní Planá na Lipensku,blog navštěvuji pravidelně,ale komentík zanechám jen málokdy,ale polepším se slibuji a moooc krásná výzdoba a fotečky.Krásný předvánoční čas přeje Jarka jaroslava.janochova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, i tiché návštěvy potěší :-) Děkuji za účast v soutěži a přeji pohodové dny.

      Vymazat
  22. Milá Leničko, přeji krásný předadventní čas. Jako vždy, krásné máte dekorace, Vaše nádherné výtvory dýchnou na člověka, zvláště v tomto období mnohem intenzivněji. Receptíky, díky za ně, špaldovou mouku miluji a určitě ještě něco podle Vašeho receptu vytvořím...
    Hádanka - jedná se o Adalberta Stiftera, místo Horní Planá.. Moc pozdravů ze Šumavy. Libu
    Fricovalibuse@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libu, posílám pozdravení za kopečky a moc děkuju za komentář

      Vymazat
  23. Dobrý den, máte krásný blog, chodím sem často nakukovat. K hádance - Adalbert Stifter, místo Horní Planá. Hezké svátky...lencaklimova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, to mě těší, že se blog líbí. I Vám přeji hezké svátky vánoční a děkuji za návštěvy

      Vymazat
  24. Tak já se také přidávám a zkouším štěstí.Adalbert Stifter - Horní Planá. Lenko krásné příspěvky,šikovné ruce a hlavně vkus...Chválím jako vždy! Krásné a klidné svátky! stepankahb@seznam.cz Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, děkuji za milá slova, která mě zahřála. Přeji krásné Vánoce !!

      Vymazat
  25. ...adalbert štiber23:11.1905-28.1.68 zakounčil svůj literáný živit sebevraždou -dohnátn k ni urputnými bolestmi,narodil se horní plané a žil pak linzi...působil jako malř a spisovstel a pedagog v rajonu kde žil..nejznámšjší jeho dílem je třídílný román vítek-witek...magda vlášková,vřesová 379 Třemošná u Plzně

    OdpovědětVymazat
  26. jé Leni, já to místo vůbec nepoznávám, mohla bych to podle nápověd vygůglit, ale ne, tak asi nic nevyhraju.
    přeji ti krásný adventní čas.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý večer paní Lenko, přeji vám krásný a klidný předvánoční čas. Hádankou je Adalbert Stifter z Horní Plané znám jako básník a pedagog. V Horní Plané má i pomník . Nachází se na Dobré Vodě je zde moc krásná příroda a to tiché prostředí se spoustou zpěvavých ptáčků, které bohužel v rušném městě nemáme. Prostě nádhera. dubova.adela@email.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Paní Lenko už dlouho sleduji vaše překrásné stránky. Je zde mnoho inspirace a nápadů. Hádanka- Adalbert Stifter rodákem z Horní Plané . V srpnu jsme tam trávili dovolenou a prošli jsme i Stifterovu stezku, jen ten Stifterův smrk už není co nám řeklo pár místních rodáků. Příští prázdniny pojedeme na kolech, vezmeme i známe a máme v plánu navštívit Stifterův obelisk který je na Plešném Jezeře kde se natáčela pohádka Jezerní královna. Přeji krásné vánoce. jitkaluka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  29. adventní jarmark se konal v Horní Plané v rodném domku Adalberta Stiftera.Měla jste tam Lenko krásné věci a vaše maminka vynikající nádherně zdobené cukroví.Byla tam úžasná vánočrní atmosféra ,krásně to tam vonělo.andrea.kukackova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  30. odpoveď na súťažnú otázku:
    Adalbert Stifter narodený v Horní Plané. Prajem Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2014! Zdraví Vás Ema Sabolová - emasabolova@netkosice.sk

    OdpovědětVymazat
  31. Odpověď na otázku je Adalbart Stifter, rodný dům je v Horní Plané....Mám na toto místo hezké vzpomínky z letní dovolené.Krásné sváteční dny přeje Mirka... konecnamirka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...