Domácí zmrzlinu maličko šmrncnutou vánočním duchem mají málokde.
Takže pokud máte chuť na studené, zkuste si jí vyrobit.
Recept je jednoduchý jako facka ;-) a její konzistence je parádní i bez zmrzlinovače.
Zapomeňte na odtučněnou smetanu a jogurt, protože ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti. Tak si ho dopřejte.
Pokud nevlastníte zmrzlinovač a nechcete vyndat z mrazáku velkou hroudu, je třeba zmrzlinu během mražení několikrát promíchat.
První zamíchání je po 1 hodině mražení a pak ještě cca 4x. Nic náročného, jenom si vzpomenout.
Míchání zabrání tvoření ledových krystalků. Hmota bude vláčná a nebude chutnat jako přemražený nanuk s kusy ledu.
Nejprve si připravíme voňavou hmotu.
1 nadrobno pokrájený pomeranč ( okrájíme i bílé slupky, jinak bude hořký )
1/2 skleničky pomerančové šťávy nebo džusu
hrstička sekaných oříšků ( zavoní, když je předem nasucho opražíte )
hrstička opláchnutých rozinek
1 lžička citronové šťávy ( na osvěžení )
1 lžička mleté skořice ( já dala 2 )
1/2 lžičky perníkového koření
2 lžíce rumu
5 lžic cukru krystal
Vše v kastrůlku přivedeme k varu a pár minut za stálého míchání povaříme. Poté odstraníme z plotny.
Další cukr, odhaduji 10 lžic, jsem zkaramelizovala. Díky karamelu bude mít zmrzlina pěknou barvičku. Klidně karamel můžete vynechat a ušetřit si práci.
Karamel připravíme jednoduše takto:
asi 10 lžic cukru krystal pomalu a za stálého míchání zkaramelizujeme do světle jantarové barvy. Cukr nepřipalte, jinak zhořkne.
Horký karamel opatrně ( POZOR prská to ! ) vlijeme do teplé voňavé hmoty a při mírném varu mícháme do doby, než se karamel rozpustí.
A máme hotovo :-)
Nasekané oříšky změkly, pomerančové kousky se maličko rozvařily a alkohol z rumu vyprchal, proto zmrzlinu mohou mlsat i pidilidi.
Tuto voňavou hmotu necháme vystydnout.
❤❤❤
Teď přichází na řadu šlehání smetanové hmoty.
2 smetany 33% ( 500 ml )
1 bílý jogurt
Do této směsi jemně zašleháme voňavou prochladlou hmotu. Dle libosti můžete dodatečně přisladit moučkovým cukrem.
před promícháním
po zašlehání mixérem
Přendáme do nádoby s víkem a dáme do mrazáku.
Zmrzlina začíná mrznout nejprve po stěnách. Po hodině mražení jí poprvé promícháme. Poté jí během mražení ještě párkrát zamícháme.
Mějte se krásně
❤❤❤
Leničko, ta vypadá moc lákavě, receptík si uložím a vyzkouším , do nového roku spoustu zdraví, pohody a nápadů pro Tvé krásné tvoření přeji,
OdpovědětVymazatMarcela
Mi se sliny sbíhají už teď!!!!
OdpovědětVymazatLeničko, vše nejlepší do nového roku. Spoustu tvoření, které přináší radost mnoha lidem, zdraví a štěstí ať tě neopouští:-)
Hanka
Tak to je luxusní začátek nového roku :-) Přeji hodně elánu a tvořivých nápadu po celý rok :-)
OdpovědětVymazatluxusni zalezitost opisuju do kucharky :-)kuju
OdpovědětVymazatLeni,
OdpovědětVymazatto je dobroučký příspěvek!!! :o))))
Zmrzlinovač už mám léta- takže si připisuji Tvůj recept.Děkuji!!!!!
Do niového roku přeji štěstí, zdraví a spoustu nápadů u tvoření!
Papa Jarka
Nejdrive vsechno nejlepsi do Noveho Roku a hodne zdravi a creativnich uspechu .Zmrzlinu s pomerancem jsem jeste neochutnala tak to budu muset napravit.My jsme na vanoce mely tresnovou a svestkovou.
OdpovědětVymazatLeničko, tohle jsem si fakt užila. Zmrzlinu dělám, tvoje zimní varianta se mi moc líbí!
OdpovědětVymazatPřeji celé tvé rodině PF 2014!
Pa, Helena
jů Leni, to je krásný recept,určitě si ho uložím, i tu polevu.
OdpovědětVymazatpřeji hodně zdraví a pohody do nového roku.
Majka
Mockrát děkuji! Mám několik receptů na zmrzlinu, ale nikdy nebyla sametová, vždy v ní byly ledové krystalky... Nevěděla jsem, že je třeba jen promíchat!
OdpovědětVymazatVyzkouším i tenhle recept, během čtení se mi sbíhaly sliny :)
Krásný nový rok!
D.
Leni tedy to je ale lákavý sladounky chladivý příspěvek :o) Zmrzlinovač sice nemám ale určitě doma pro rodinku vyzkouším ♥♥ A do toho Nového roku Ti přeju at je krásně pohodový a prostě ten NEJ♥♥ Martina
OdpovědětVymazatMňammmmmm:)))
OdpovědětVymazatVypadá to náádherně, děláš mi chutě.
OdpovědětVymazatMňam to vypadá velmi chutně .... musela jsem si odběhnout do mrazáku aspoň líznout kupované zmrzliny :o)
OdpovědětVymazatLeni, moc děkuju. :-) Zmrzku máme rádi, tak určo vyzkouším. Ještě dodatečně do nového roku hlavně hodně zdraví a spoustu skvělých tvůrčích nápadů. :-)
OdpovědětVymazatHmmmm to vypada naprosto bajecne, sbihaji se mi sliny.
OdpovědětVymazatDomaci zmrzlina mi pripomina detstvi. Kdyz byl poradny mraz, mamka pripravila domaci zmrzlinu a tatka ji michal ve velkem hrnci zakopanem ve snehu. =)
To je skvělý nápad!!! Vypadá to dokonale! :)
OdpovědětVymazathttp://miss--xy.blogspot.cz/
KRÁSNÝ VEČER LENIČKO,
OdpovědětVymazatVYPADÁ TO BÁJEČNĚ DĚKUJI ZA RECEPT!KRÁSNÝ VÍKEND ADÉLA.