................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

středa 1. ledna 2014

ZIMNÍ CHUŤ DOMÁCÍ ZMRZLINY


Domácí zmrzlinu maličko šmrncnutou vánočním duchem mají málokde. 
Takže pokud máte chuť na studené, zkuste si jí vyrobit. 
Recept je jednoduchý jako facka ;-)  a její konzistence je parádní i bez zmrzlinovače.

Zapomeňte na odtučněnou smetanu a jogurt, protože ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti. Tak si ho dopřejte.

Pokud nevlastníte zmrzlinovač a nechcete vyndat z mrazáku velkou hroudu, je třeba zmrzlinu během mražení několikrát promíchat. 
První zamíchání je po 1 hodině mražení a pak ještě cca 4x. Nic náročného, jenom si vzpomenout.
Míchání zabrání tvoření ledových krystalků. Hmota bude vláčná a nebude chutnat jako přemražený nanuk s kusy ledu.


Nejprve si připravíme voňavou hmotu.

1 nadrobno pokrájený pomeranč ( okrájíme i bílé slupky, jinak bude hořký )
1/2 skleničky pomerančové šťávy nebo džusu
hrstička sekaných oříšků ( zavoní, když je předem nasucho opražíte )
hrstička opláchnutých rozinek
1 lžička citronové šťávy ( na osvěžení )
1 lžička mleté skořice  ( já dala 2 )
1/2 lžičky perníkového koření
2 lžíce rumu  
5 lžic cukru krystal

Vše v kastrůlku přivedeme k varu a pár minut za stálého míchání povaříme. Poté odstraníme z plotny. 

Další cukr, odhaduji 10 lžic, jsem zkaramelizovala. Díky karamelu bude mít zmrzlina pěknou barvičku. Klidně karamel můžete vynechat a ušetřit si práci.

Karamel připravíme jednoduše takto: 
asi 10 lžic cukru krystal pomalu a za stálého míchání zkaramelizujeme do světle jantarové barvy. Cukr nepřipalte, jinak zhořkne.

Horký karamel opatrně  ( POZOR prská to ! ) vlijeme do teplé voňavé hmoty a při mírném varu mícháme do doby, než se karamel rozpustí.

A máme hotovo :-) 
Nasekané oříšky změkly, pomerančové kousky se maličko rozvařily a alkohol z rumu vyprchal, proto zmrzlinu mohou mlsat i pidilidi.
Tuto voňavou hmotu necháme vystydnout.
Teď přichází na řadu šlehání smetanové hmoty.

2 smetany 33%  ( 500 ml )
1 bílý jogurt

Vyšleháme šlehačku. Poté přidáme bílý jogurt. Použila jsem Selský bílý jogurt Hollandia.
Do této směsi jemně zašleháme voňavou prochladlou hmotu. Dle libosti můžete dodatečně přisladit moučkovým cukrem.

 před promícháním 

po zašlehání mixérem

Přendáme do nádoby s víkem a dáme do mrazáku. 
Zmrzlina začíná mrznout nejprve po stěnách. Po hodině mražení jí poprvé promícháme. Poté jí během mražení ještě párkrát zamícháme.

Mějte se krásně 
 




17 komentářů:

  1. Leničko, ta vypadá moc lákavě, receptík si uložím a vyzkouším , do nového roku spoustu zdraví, pohody a nápadů pro Tvé krásné tvoření přeji,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Mi se sliny sbíhají už teď!!!!
    Leničko, vše nejlepší do nového roku. Spoustu tvoření, které přináší radost mnoha lidem, zdraví a štěstí ať tě neopouští:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je luxusní začátek nového roku :-) Přeji hodně elánu a tvořivých nápadu po celý rok :-)

    OdpovědětVymazat
  4. luxusni zalezitost opisuju do kucharky :-)kuju

    OdpovědětVymazat
  5. Leni,
    to je dobroučký příspěvek!!! :o))))
    Zmrzlinovač už mám léta- takže si připisuji Tvůj recept.Děkuji!!!!!
    Do niového roku přeji štěstí, zdraví a spoustu nápadů u tvoření!
    Papa Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Nejdrive vsechno nejlepsi do Noveho Roku a hodne zdravi a creativnich uspechu .Zmrzlinu s pomerancem jsem jeste neochutnala tak to budu muset napravit.My jsme na vanoce mely tresnovou a svestkovou.

    OdpovědětVymazat
  7. Leničko, tohle jsem si fakt užila. Zmrzlinu dělám, tvoje zimní varianta se mi moc líbí!
    Přeji celé tvé rodině PF 2014!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. jů Leni, to je krásný recept,určitě si ho uložím, i tu polevu.
    přeji hodně zdraví a pohody do nového roku.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  9. Mockrát děkuji! Mám několik receptů na zmrzlinu, ale nikdy nebyla sametová, vždy v ní byly ledové krystalky... Nevěděla jsem, že je třeba jen promíchat!
    Vyzkouším i tenhle recept, během čtení se mi sbíhaly sliny :)
    Krásný nový rok!
    D.

    OdpovědětVymazat
  10. Leni tedy to je ale lákavý sladounky chladivý příspěvek :o) Zmrzlinovač sice nemám ale určitě doma pro rodinku vyzkouším ♥♥ A do toho Nového roku Ti přeju at je krásně pohodový a prostě ten NEJ♥♥ Martina

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to náádherně, děláš mi chutě.

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam to vypadá velmi chutně .... musela jsem si odběhnout do mrazáku aspoň líznout kupované zmrzliny :o)

    OdpovědětVymazat
  13. Leni, moc děkuju. :-) Zmrzku máme rádi, tak určo vyzkouším. Ještě dodatečně do nového roku hlavně hodně zdraví a spoustu skvělých tvůrčích nápadů. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Hmmmm to vypada naprosto bajecne, sbihaji se mi sliny.

    Domaci zmrzlina mi pripomina detstvi. Kdyz byl poradny mraz, mamka pripravila domaci zmrzlinu a tatka ji michal ve velkem hrnci zakopanem ve snehu. =)

    OdpovědětVymazat
  15. To je skvělý nápad!!! Vypadá to dokonale! :)

    http://miss--xy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. KRÁSNÝ VEČER LENIČKO,
    VYPADÁ TO BÁJEČNĚ DĚKUJI ZA RECEPT!KRÁSNÝ VÍKEND ADÉLA.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...