Přeji příjemnou adventní neděli.
***
Pokud letošní Vánoce chcete trochu obměnit a zkusit nějakou
změnu, níže jsou pro vás vloženy recepty na zdravé vánoční cukroví. Ještě chci vyzkoušet další druhy, které vložím příště.
PRACNY S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
100 g dýňových semínek
60 g moučkového cukru
1 žloutek
130 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
půl lžičky skořice a mletého hřebíčku
lžička kakaa nebo karobu
dvě špetky kypřícího prášku
tuk na vytření formiček
Ve strojku rozsekáme dýňová semínky na krupici a přidáme ostatní suroviny. Zpracujeme v těsto, které zabalíme a necháme odpočinout. Poté z těsta odkrajujeme kousky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Narovnáme na plech a pečeme při 170°C do zlatavé barvy, Po upečení ihned vyklopíme z formiček. Poté můžeme pocukrovat. Uložíme do krabice a dáme na několik dní odležet.
SÁDLOVKY Z POHANKOVÉ MOUKY
100 g hladké mouky
100 g pohankové mouky
30 g kakaa
120 g sádla
50 g moučkového cukru (dala jsem 40 g)
Suroviny zpracujeme v jemné těsto ( docela lepí, proto jsem zapracovala ještě krapet mouky). Rozválíme na váleček o průměru cca 2 cm, nakrájíme na špalíčky. Mezi dlaněmi uděláme kuličku, kterou na plechu mírně přimáčkneme a do ní uděláme důlek koncem vařečky. Upečeme při 170°C asi 12 min. na pečícím papíru. Po upečení jsou hodně křehké, ale po zchladnutí už tolik ne a můžeme je přendat na talíř. Poté je maplníme rozehřátou marmeládou.
KOKOSOVÉ SUŠENKY
LINECKÉ Z CELOZRNNÉ PŠENIČNÉ MOUKY a ŠPALDOVÉ ROHLÍČKY
recept je zde:http://lenkavcelka.blogspot.cz/2013/12/zdrave-cukrovi.html
Leni vypadá to náramně, a já mám ráda tyhle celozrné a zdravé dobrůtky.... dostala jsem teď i hruškovou domácí přesnídávku ve které byly slunečnícová seminka,delikatesa....Krásný poslední týden ,ať se toho co nejvíc stihne a pak už jen příjemné čekání na Ježíška :-)
OdpovědětVymazatTruhlice