................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

pondělí 11. července 2011

INDIÁNSKÁ BORŮVKA - muchovník olšolistý

Muchovník (Amelanchier) je okrasný keř, jehož plody jsou jedlé a dokonce velmi chutné. Tato dřevina, původem ze severní Ameriky, je  velmi oblíbená také proto, že se takříkajíc „pěstuje sama“. Je plně mrazuvzdorný, odolný vůči suchu. Nevyžaduje ani speciální složení půdy. Nejsou napadány téměř žádnými chorobami ani škůdci.

Bobule mají tak sladkou příchuť, že až připomínají marcipán a podle vzhledu je snadno zaměníte s velkoplodými borůvkami. Toto ovoce je však daleko zdravější než klasické borůvky. Dužina plodů je šťavnatá. Pro vyšší výtěžnost šťávy je výhodné, pokud se plody nechají po sklizni ještě asi 7 dnů přezrát. Pak se vylisuje až 80 % šťávy. Šťáva má nádhernou karmínovou barvu.  
Z plodů může být marmeléda nebo kompot, víno nebo ovocný koláč. Listy se suší pro přípravu čaje, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a pročišťuje organismus. 


 Marmeláda z indiánských borůvek

1 kg muchovníků
40 dkg třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
4 hřebíčky
2 dcl červeného vína
1/2 lžičky kyseliny citronové 
1/2 sáčku Gelfix super


Plody jsou malvice, proto jsem je nejprve rozmixovala a přecedila přes síto. Jsou silně želírující a tak z vlastní zkušenosti doporučuji mixovat a cedit po částech. Já to nevěděla a z misky jsem vyklopila jakýsi  rosol, který jsem pak za pomoci červeného vína cedila. 
Směs ovoce a vína jsem dala na plotnu. Přidala část cukru s Gelfixem, skořici, roztlučený hřebíček. Povařila 1 min. a přidala zbytek cukru. Marmeládu ještě nechala 5 min. probublat.
Horkou směs nalila do skleniček a otočila dnem vzhůru do vychladnutí.


Skleničky jsem označila etiketou.



..... a takto hezky kvete



... na podzim je úžasně zbarvené listí


Přeji sluníčkové léto.

Lenka

23 komentářů:

  1. Mňam taky jsem o něm uvažovala, ale do mé pidi zahrádky by se nevešel :-). Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Přeji krásný den,to je zase nádhera.Kde prosím sehnat ty úžasné štítky,co si tvoříš na marmeládky?Moc díky Žaneta

    OdpovědětVymazat
  3. Eví, já mám keř velký asi jako rybíz a stříhám ho. Odplodí tak 3 kg za sezonu.

    OdpovědětVymazat
  4. Žanetko, jestli chceš,písni mi na mail.Štítky ti pošlu v příloze.

    OdpovědětVymazat
  5. Leni, taky obdivuju štítky :). Muchovník mám taky vysazený, ale ještě malý, zatím neplodil. Ochutnala jsem ale plody nedávno u svých rodičů, je to sladká dobrůtka.
    Hezký den! M

    OdpovědětVymazat
  6. Leničko ,o muchovníku toho moc nevím ani jsem ho nejedla ,vypadá to ale chutně zvlášt když je to hotové a označené krásnýi štítky jako u tebe!!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  7. Mariánko,
    dávám ti za pravdu. Mě taky bobulky moc chutnají. Tak snad se příští rok už dočkáš úrody.

    OdpovědětVymazat
  8. Dajo,
    asi by ti chutnal. Chuť je podobná hodně sladké borůvce. Plody jsou plné šťávy a mají semínka třeba jako má rybíz, ale jsou menší.

    OdpovědětVymazat
  9. Leni, krásne spracované os A po Z:)Gabi

    OdpovědětVymazat
  10. Ten ker vubec neznam ,musim se zeptat v zahradnictvi jestli se tady da koupit.Marmelada ve sklenickach vypada moc dobre.

    OdpovědětVymazat
  11. LENIČKO, KRÁSNĚ JSI VŠE VYFOTILA.
    ETIKETKY NA MARMELÁDĚ JSOU SUPER. MOC POVEDENÉ.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ A POHODIČKOVÝ DEN.
    MĚJ SE HEZKY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  12. Leničko, marmeládky jako malované! Nádhera! A ty etiketky....U tvých nudlí jsem si vzpomněla na babičku, díky moc!
    Dobrou noc, moc zdravím Helena

    PS: líbily se ti levandulé ručníky - jsou z Ikea, mají malé, normální i osušky :o)
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
  13. Přeji krásný den.Náhodou jsen narazila na tenhle krásný blog.Už ted vím, že budu pravidelnou čtenářkou.Marmeládky vypadají úžasně a určitě i tak chutnají.Moc se mi líbí šité srdíčka z háčkovanou kytičkou z předešlých příspěvků.

    OdpovědětVymazat
  14. Leničko, muchovník.. děkuji za seznámení*** a Tvé štítky i fotografie.. to je skvost*** nádhera*** Krásné dny***

    OdpovědětVymazat
  15. Leničko zlatá! :-) Muchovník jsem si zamilovala. A letos ho hodlám koupit do zahrádky. Děti v místní školce ho mají podél plotu a já celý rok chodila a obdivovala cože to je za neuvěřitelný strom, protože je nádherný od jara do zimy.. A když se syn dostal do školky povídal mi " mamí tak jsem se ptal co to je za strom jak se ti líbí a představ si, má to ty bobulky jedlé a je tóooo mouchovník" A tak jsme ten " mouchovník" .-D ochutnali a zamilovali se . Oďobáváme ho už dva roky a tak letos přijde k nám do zahrádky... Leni promiň ten koment, jsem trochu.....upovídaná :-D Krásné dny :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Evčo, muchovník si určo zasaď. Já ho mám jako keř a je absolutně nenáročný. Čerstvé kuličky u nás chutnají jenom mě, jde o zvyk. Bobulky jsou prý moc zdravé. Zrovna dnes jsem dávala holkám marmošku do domácího jogurtu. Ahojky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Leni,
      marmeláda z indiánských borůvek vypadá úžasně a jsou ozdobené nádhernými štítečky :-)
      Jsi šikulka! Moc se mi líbí tvůj blog je vidět, že je dělaný s láskou :-)

      P.S. Mohla bych poprosit o zaslání předlohy na štítečky? Ráda bych si také ozdobila svoje marmeládky. Předem moc děkuji, zdraví Lucka

      Vymazat
    2. Ahoj Lucko, ráda ti etiketu pošlu, ale nevím kam. Mohla bys mi napsat na mail lenkabat@tiscali. cz ? Děkuju za milou pochvalu blobu a komentáře. Měj se hezky :-)

      Vymazat
  17. Ahoj, mam dotaz, ten muchovnik na obrazkoch je muchovnik olsolisty alebo muchovnik kanadsky? My sme prave kupili olsolisty v domneni ze bude mat na podzim farebne listy, ale zatial je iba tmavozeleny. Mame ho posadeny iba chvilu. Mame ho sice hlavne kvoli plodom, ale ja som sa tesila ze bude cerveny a teraz neviem...:) Anka

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte skúsenosť s chorobami muchovníkov. Môj Martin pekne zakvitol, ale potom kvety zvädli a neskôr aj listy. Na konároch vznikli pozdĺžne praskliny a je vidieť obnažené zelené pletivo. Druhá časť kríka zostala zelená ale bez kvetov. Ostatné muchovníky su OK. Čo s tým, je to ochorenie pre muchovníky bežné? Resp. čo to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den,je mi líto, ale s tím Vám bohužel neporadím. Zkusila bych navštívit zahradnictví a zeptat se odborníků.

      Vymazat
  19. Zkusil jsem udělat tuhle marmeládu a upřímně nic moc. Chutná to jako svařené víno. Chuť borůvek je zastřená skořicí a hřebíčkem. Jirka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...