................................................. Pokud budete mít zájem o některý výrobek, můžete mi napsat na e- mail: lenkavcelka@centrum.cz ...............................................

sobota 12. listopadu 2016

PERNÍČKY: VOŇAVÉ KOUZLO VÁNOC

 
PERNÍČKY: VOŇAVÉ KOUZLO VÁNOC
Bez perníčků si vánoční svátky snad ani neumím představit. Sladce medové a nazdobené patří k tomu nejtradičnějšímu, co česká sváteční kuchyně nabízí. Jejich historie ovšem sahá až do dávnověku.

 
První zmínka o výrobě perníku v českých zemích pochází z roku 1335, kdy jej prodávali na posvícení v Turnově. Prodávali jej cáletníci – tak se tehdy perníkářům říkalo. K přípravě těsta prý používali až devadesát druhů vzácných koření a bylin. Podle nich byla také pojmenována pražská Caletná ulice, dnešní Celetná. 
Až do konce 17. století byl perník a hlavně marcipán luxusním zbožím, určeným pro majetné vrstvy. Ke značnému rozšíření perníkářských výrobků v lidovém prostředí došlo až v 18. století s rozvojem domácího chovu včel.  

 
Dnešní domácí perníčky ovšem už nemají s těmi původními nic společného ani z hlediska přípravy, ani z hlediska chuti. Staročeské perníky se připravovaly podle složitých tajných receptur, které si každý mistr pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci. Obsahovaly drahé a ne vždy dostupné suroviny. Těsto se připravovalo měsíce, ba i léta dopředu a nechávalo se dlouho odležet. Říkalo se, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta zadělaného v den narození nevěsty... Perníkáři byli hlavně muži, šlo o totiž náročné řemeslo. Směs na těsto vážící desítky kilogramů se musela prosívat, cedit, zahřívat, mísit… A to nemluvíme o náročném hnětení.
 

 
Přestože to vlastně bylo pečivo určené především k jídlu, byly to také zábavné předměty, výtvarná dílka s nejrůznějšími náměty od náboženské symboliky až po ryze světské motivy.
Tvarované perníky lidé hojně využívali jako dárky, které se těšily velké oblibě i úctě. Dostat od někoho takový perník znamenalo, že si dárce obdarované či obdarovaného velmi váží.

 
Letos Vás mohu potěšit novým tvarem perníčku a to miminkem a malým andělíčkem.

Miminko se darovalo se při rodinných obřadech, křtu, svatbě, symbolizovalo zrození nového života. Sloužilo jako vánoční či novoroční symbol, nebo jako dětská hračka.

Vánoční anděl je jednou z nejoblíbenějších postaviček doprovázejících předvánoční i vánoční čas.

Poprvé se o adventním čase objevuje v předvečer 6. prosince, aby spolu s čertem doprovodil sv. Mikuláše na jeho předvánoční pochůzce.
Postavička anděla nechybí ani v žádném z betlémů, ať již stojí v kostele, nebo pod vánočním stromečkem. 



 

A věděli jste, že Jeníček s Mařenkou vlastně vůbec nebyly hodné děti.


– že přišly k chaloupce, nepozdravily a hned se vloupaly na střechu, kde kradly perníček. Vrcholem bylo, když se „zlá Ježibaba“ dotazovala „kdo že jí to loupe její perníček“, tak děti dokonce lhaly „to nic, to jen větříček“. Závěr pohádky také nebyl právě spravedlivý. Ježibaba za svou pracovitost (je zjevné, že se skutečně věnovala výrobě perníku) byla místo poděkování za poskytnutý azyl s jídlem strčena do pece. A pak, že v pohádkách vše zlé dobře končí, že?




 Milé návštěvnice tohoto blogu, 
pokud byste měly zájem o perníčky, prosím napište mi včas. 
Výroba je časově i fyzicky náročná  a předvánoční čas je u mě dosti nabitý zakázkami.

Všem posílám pozdravení a především moc děkuji za minulé komentáře. 
Holky jste zlaté !!! DÍKY

Lenka

21 komentářů:

  1. Leni moc děkuji ano to miminko je krásné ten tvar je moc hezkej , tak už se pomalů bude pect to cukroví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beatko, já také děkuji. Naše malá by nejreději perka cukroví už teď :-D Já se do něj zas tak neřenu.

      Vymazat
  2. Leni, máš můj obdiv! Krása, krása, krasá... jako vždy! Pěkné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marionnetko, děkuju. Však víš, že já k Tobě ráda chodím na tiché návštěvy. I Tobě přeji hezké dny :-)

      Vymazat
  3. Leni, děkuji za poučné čtení a za krásné fotky perníčků. Dostaly se ke mně na čas dvě formy, tak třeba to letos taky zkusím:-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, poučné čtení jsem čerpala z netu a ráda předala dál :-) Perníčky vyzkoušej . Za sebe musím říct, že je to velmi zdlouhavá práce a chce to vychytat suroviny. Ani nechtěj znát mé začátky, kdy vše lítalo do koše.

      Vymazat
  4. Leni, jako vždy jsi nezklamala úžasné, vždy čekám na tvoje příspěvky, přeji krásný skoro předadventní čás. Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, musím přiznat, že blog zanedbávám. Časšíleně letí a já nestíhám, jak bych chtěla. Ale to většina lidí :-) Měj se krásně a děkuji za milé řádky.

      Vymazat
  5. Leni, krásné fotky a krásné čtení! Ivana

    OdpovědětVymazat
  6. Leni, tvoje perníčky jsou úžasné. Také se na ně chystám a doufám že budou aspoň z poloviny tak pěkné jako ty tvoje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, budu držet palce. Věřím, že perníčky potěší a ještě, když si je člověk udělá sám, tak má 2x takovou radost :-)

      Vymazat
  7. Zdravim jsou nádherné jako všechno na tvém blogu

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, perníčky jsou nádherné. Taky jsem si pořídila několik forem a zkoušela vytlačované perníčky. Povedly se, ale uznávám, že ty tvoje jsou lepší :o)) Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, každý máme svůj rukopis, takže se výrobky liší. To je na tom to krásné, originální. Věřím, že tvé jsou krásné :-)

      Vymazat
  9. Leni, ty tvoje perníčky, aaaaaach.... neskutečná krása. Co se týče pohádky, nedávno jsem to řešila se svým čtyřletým synem, který se zmínil jak byla zlá. Tak jsem se v daný okamžik nad tím zamyslela a říkám, no jo, ale oni jí kradli z chaloupk a to se přeci edělá brát si co nní naše..... takže souhlasím. Tuhle pohádku jsem neměla nikdy moc ráda, je až trochu morbidní :-D ..... jinak ti přeji krásné podzimní dny než je vymění čas adventní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dančí, děkuju. Naše mladší dcera říkala, že jenom Jeníček je zlobivec a neposlouchal Mařenku. Měj se hezky a užívej si předadventní dny. Ahoj :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře a návštěvu blogu. ♥♥♥ Lenka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...